Τρίτη
18 Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5021RSS FEED
Άθλια ψέματα για τους μισθούς των κληρικών
16/11/2018
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Προπαγάνδα χωρίς όρια από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της όσον αφορά στην δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των κληρικών και τον τρόπο μισθοδοσίας τους.

Τώρα που αποκαλύπτεται ότι με την περίφημη δήθεν «συμφωνία» με την Εκκλησία – αν αυτή εφαρμοζόταν ποτέ, διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί – γίνεται για πρώτη φορά άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, προσπαθούν έντρομοι να τα μαζέψουν.

Και ψευδώς υποστηρίζουν πως με νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά (τον 4111/2013), οι κληρικοί έπαψαν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι!

Πρόκειται για μια άθλια διαστρέβλωση, διότι με τον νόμο εκείνο συνέβη το ακριβώς αντίθετο!

Πολύ περισσότερο που το τρίτο σημείο της δήθεν συμφωνίας με την Εκκλησία, λέει αυτολεξεί:

«Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών».

Μα αν «δεν θα νοούνται στο εξής», τότε πώς υποστηρίζουν πως αυτό έχει ήδη συμβεί;

Και το τέταρτο σημείο της «συμφωνίας», αναφέρει:

«Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου».

Προσέξτε τώρα:

Ο νόμος Σαμαρά ανέφερε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που θέλει να κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας – διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει τίποτε.

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 13, εκείνος ο νόμος ανέφερε:

α. «Οι πάσης φύσεως αποδοχές του εφημεριακού κλήρου και του λοιπού προσωπικού των Ιερών Μητροπόλεων που καταβάλλονται από τον εκτός προϋπολογισμού λογαριασμό με τίτλο «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου» βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον οποίο γράφονται ειδικές προς τούτο πιστώσεις. Ως πάσης φύσεως αποδοχές νοούνται ο βασικός μισθός ή ημερομίσθιο και ο,τιδήποτε συνεντέλλεται με αυτόν και καταβάλλεται με μισθοδοτική κατάσταση.

β. Ο τηρούμενος στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες λογαριασμός με τίτλο «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου» καταργείται την 30ή Απριλίου 2013.

γ. Οι Ιερές Μητροπόλεις υποχρεούνται να εντάξουν την καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2013. Έως την ημερομηνία αυτή, είναι δυνατή η καταβολή των ως άνω αποδοχών μέσω του εκτός προϋπολογισμού λογαριασμού με τίτλο «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου».

Δηλαδή, μέχρι τότε, οι αποδοχές των κληρικών καταβάλλονταν από ειδικό λογαριασμό εκτός προϋπολογισμού και με τον νόμο Σαμαρά εντάχθηκαν κανονικά στον προϋπολογισμό του αρμόδιου υπουργείου. Και ο συγκεκριμένος λογαριασμός καταργήθηκε στις 30 Απριλίου 2013.

Επίσης, ο νόμος Σαμαρά ενέταξε τις αποδοχές των κληρικών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ενώ ο Τσίπρας επιδιώκει την διαγραφή τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, από όπου πληρώνονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αλλά θρασίμια όπως είναι, κάνουν πάλι το άσπρο μαύρο, για να κρύψουν την μία και μοναδική πραγματικότητα: Ότι ο Τσίπρας απολύει από το Δημόσιοι δέκα χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς!