Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
Σφυροκόπησαν τον Μπαγίς στις Βρυξέλλες
30/03/2011
Ειδικού Συνεργάτη


Δύσκολες ώρες πέρασε στις Βρυξέλλες ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.  Βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, ο Μπαγίς δέχθηκε σκληρές ερωτήσεις .

Μετά το τέλος της ομιλίας του,  που είχε θέμα « Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας και η Ε.Ε» , δέχθηκε τα πυρά του  Αμερικανού πρώην γερουσιαστή Ρόμπερτ Ουέξλερ, του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερμανία Πόλεντς και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου.

Ο κ. Μπαγίς αναγκάστηκε να απαντήσει για θέματα ελευθεροτυπίας, ελευθερίας έκφρασης, για τη σύλληψη δημοσιογράφων, για την κατάσχεση βιβλίων που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, για την υπόθεση Εργκενεκόν, για τη στάση της χώρας του έναντι του Ισραήλ και για το Κυπριακό.

Ειδικότερα για την Κύπρο ο Επίτροπος επεσήμανε την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ο κ. Μπαγίς υποσχέθηκε να ανοίξει αμέσως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μόλις προσγειωθεί αεροσκάφος της Λουτφχάνσα στο Ερτζάν, το αεροδρόμιο των Κατεχομένων.

Επανέλαβε δηλαδή τις  ίδιες γνωστές τουρκικές θέσεις για την άρση του εμπάργκο στα Κατεχόμενα, πίσω από τις οποίες κρύβεται η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Δεν ξέρουμε αν οι συνομιλητές του, του επεσήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ούτε την προστασία, αλλά ούτε τους ίδιους στο νησί τους…..