Τρίτη
7 Φεβρουαρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4524RSS FEED
Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣΠροβλήματα με την απογραφή στη Β. Ήπειρο
30/08/2011
Σταθερή παραμένει η απαίτηση της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο για μια απογραφή με βάση την ελεύθερη δήλωση των πολιτών ως προς την εθνική καταγωγή τους, τη μητρική τους γλώσσα και το θρήσκευμά της.

Αυτό δηλώνει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», με αφορμή το ομιχλώδες τοπίο που δημιουργούν τα Τίρανα γύρω από το θέμα της απογραφής.

Η διαδικασία της απογραφής, αν και έχει από καιρό αναγγελθεί, αναβάλλεται συνεχώς, καθώς η Αλβανία δεν επιθυμεί την διενέργειά της με βάση τις προδιαγραφές της ΕΕ και άλλων ειδικευμένων Οργανισμών.

Μάλιστα, στην αλβανική Βουλή υπερψηφίστηκαν – και από μέλη της μειονότητας που έχουν εκλεγεί από τις λίστες αλβανικών κομμάτων – σειρά τροποποιήσεων του Νόμου περί Απογραφής, ακριβώς με σκοπό να διατηρηθεί το τοπίο της αδιαφάνειας.

Σύμφωνα με την «Ομόνοια» οι ανησυχίες αφορούν τόσο την ουσία, όσο και τη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο Νόμος όπως εγκρίθηκε απ’ τη Βουλή με τις τροποποιήσεις όχι απλώς δεν εγγυάται το δικαίωμα της με  ελεύθερη βούληση δήλωσης  της εθνικής καταγωγής, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας για τα μέλη της ΕΕΜ, αλλά απεναντίας επιβάλλει πρόστιμα αυστηρά για την άσκηση του.

Το ερωτηματολόγιο όπως έχει διαμορφωθεί αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο σε ότι αφορά την ΕΕΜ καθώς από καθεστώς Εθνικής Μειονότητας επισήμως αναγνωρισμένη και με ειδικό καθεστώς από συστάσεως του αλβανικού κράτους, από διμερείς και άλλες έγκυρες νομικές πράξεις, κατατάσσεται τώρα σε εθνο – πολιτιστική ομάδα.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία εκτός απ’ την προαναφερθείσα αδράνεια της πολιτείας για συνεργασία επί του θέματος με τους εκπροσώπους της «Ομόνοιας», διαπιστώνεται και μια απαράδεκτη αδιαφάνεια.

Επιπλέον η προετοιμασία της διαδικασίας δεν έχει καμιά σχέση με τους ρυθμούς που επιβάλλει η νομοθεσία. Πέραν της φάσης της συγκέντρωσης στοιχείων δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την διαφάνεια και το στατιστικό μηχανισμό στη φάση επεξεργασίας και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας.

«Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σαν πρόβατα προς σφαγή σε μια στημένη διαδικασία όπως την μαγειρεύει η κυβέρνηση», δηλώνει η «Ομόνοια». Και καταλήγει: 

«Απεναντίας επιμένουμε σε μια θέση που εκτιμάται απολύτως ορθή πολιτικά: Η αλβανική πολιτεία πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ειλικρίνεια σε σχέση με τα θέματα της ΕΕΜ, να αλλάξει νοοτροπία και αντί της διάσπασης να επιλέξει την ευρωπαϊκή συμπεριφορά, διότι έτσι πλησιάζει περισσότερο την ευρωπαϊκή  ολοκλήρωση και όχι απλώς την τεχνική ένταξη».