Πέμπτη
26 Μαΐου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4267RSS FEED
Θα ελεγχθούν, αλλά μέχρι το 2014ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Οι εκνευριστικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους η ΕΕ ακολουθεί στην διαδικασία ελέγχου των διεθνών οίκων αξιολόγησης, δίνει την ευκαιρία στους συγκεκριμένους οίκους να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Το τελευταίο κρούσμα έρχεται από τον οίκο Moody’s που προειδοποίησε για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της και την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του 2010.

Η Moody's ανέφερε ως έναν ακόμη λόγο για την απόφασή της αυτή το μέγεθος και τους όρους της επιπλέον βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η Ελλάδα στην περίπτωση που παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων.

«Για αυτό το λόγο, η αναθεώρηση της Moody's θα επικεντρωθεί σε παράγοντες, όπως η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η δημοσιονομική προσαρμογή, που θα επηρεάσουν τη δυναμική όσον αφορά το χρέος της χώρας τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Ο κίνδυνος νέας υποβάθμισης της χώρας μας ενισχύεται και από το γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες, ένας άλλος οίκος, ο Standard & Poor's είχε επίσης προειδοποιήσει για υποβάθμιση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα ευνοούσε τους κρατικούς ομολογιούχους σε βάρος των ιδιωτών. Κάτι τέτοιο αποφασίστηκε ήδη στο Συμβούλιο Κορυφής, οπότε ο κίνδυνος για υποβάθμιση ενισχύεται.

Στο μεταξύ, η Moody's επιτίθεται και στην Ισπανία προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησής της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μόλις την περασμένη Τετάρτη τις τελευταίες τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης, ώστε αυτή να μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) που θα ασκεί άμεση εποπτεία επί των οργανισμών αυτών και της οποίας ο ρόλος ενισχύεται.

Η άμεση εποπτεία θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2011 – και αφού προφανώς προηγηθούν μερικές ακόμη υποβαθμίσεις.

 Η ΕΑΚΑΑ θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.

Αλλά όλα αυτά θα συμβούν μετά τον Ιούλιο του 2014, οπότε και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των οίκων αξιολόγησης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το Συμβούλιο Κορυφής.