Σαββατοκύριακo
17-18  Οκτωβρίου 2026
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5872RSS FEED
ΠΟΜΙΔΑ: Ο ΕΝΦΙΑ είναι λύτρα, όχι φόροςΣόιμπλε: Δε συζητείται ακόμη η μείωση του χρέους
29/08/2017

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται «επί του παρόντος» στην ατζέντα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Mannheimer Morgen και σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι η έναρξη μιας συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα στείλει λάθος μήνυμα στην Αθήνα, τη στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε ανάκαμψη.

«Η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα, αλλά πρέπει να εργάζεται συνεχώς για την ανταγωνιστικότητά της», επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, η χώρα προσπαθεί να συνέλθει για ακόμη μία χρονιά μετά την ανακοίνωση των εκκαθαριστικώντου φετινού ΕΝΦΙΑ.

Το φόρο μοιράζονται 6.297.453 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,7 δις ευρώ και 50.900 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 448,997 εκατ. ευρώ.

Την αγανάκτησή της για τους δυσβάσταχτους φόρους, που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

«Είναι πλέον σαφές για όλους, ότι τα ποσά που καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν κάθε χρόνο και ιδιαίτερα όσοι υπάγονται στο διπλό - συμπληρωματικό φόρο, δεν είναι φόροι, αλλά κυριολεκτικά “λύτρα”, προκειμένου να διασώσουν την περιουσία τους από τη δήμευση και οι ίδιοι να μείνουν εκτός φυλακής. Η αντοχή τους όμως στην ετήσια αυτή αφαίμαξη δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

«Το πραγματικό ποσό που θα χρεωθούν για να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, θα είναι τα 3,2 δισ. ευρώ της αρχικής βεβαίωσης, και όχι τα 2,65 δισ. που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν άμεσα, αφού ακόμη και όσοι αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν, θα αναγκαστούν σε βάθος χρόνου να τα πληρώσουν τελικά οι ίδιοι ή τα παιδιά τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της.