Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Έξω πάμε καλά…«Παράθυρο» για νέα βοήθεια από τους δανειστές

Στον απόηχο της αισιόδοξης ομιλίας του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και των ευνοϊκών σχολίων από το εξωτερικό, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και η επικείμενη νέα επίθεση της αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα, για τη ΔΕΘ, το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς προετοιμάζει την αυθημερόν επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, στις 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Θέμα τους, η επικείμενη ελληνική προεδρία, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι κατά τις συζητήσεις θα τεθούν και τα ζητήματα της ελληνικής οικονομικής κατάστασης.

Ο Μπαρόζο

Ιδιαίτερο άλλωστε ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις σχετικά με την Ελλάδα που ο κ. Μπαρόζο έκανε σε χθεσινή συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό «Προφίλ».

Όπως είπε, «η εφαρμογή του τωρινού προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει κάνει ουσιαστικές προόδους τόσο για τη δημοσιονομική σταθερότητα όσο και για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας -και αυτές τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις είχε επαινέσει τον περασμένο Ιούλιο το Eurogroup, ενώ ο επόμενος έλεγχος του προγράμματος θα γίνει το φθινόπωρο».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, στην οποία, όπως σημειώνει, αναφέρεται ότι κάθε περαιτέρω μέτρα βοήθειας, εφόσον είναι απαραίτητα, θα εξετασθούν εάν η Ελλάδα πετύχει ένα ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και επιπλέον εάν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που προβλέπονται στο πρόγραμμα, και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν θέλει να κάνει τώρα κάποιες εικασίες.

Ως προς το αν ο ίδιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας ή μιας άλλης χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως πριν από δύο χρόνια στοιχηματιζόταν κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα όμως όχι μόνον συνεχίζουν να παραμένουν στην Ευρωζώνη όλα τα μέλη της, αλλά πρόκειται να προστεθεί και ένα επιπλέον μέλος με την ένταξη σε αυτή, την 1η Ιανουαρίου του 2014, της Λετονίας.

Όπως προσθέτει ο κ. Μπαρόζο, όλα αυτά δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προφήτευαν μερικοί αναλυτές, κυρίως εκτός της Ευρώπης.

Ο Γκένσερ

Εξάλλου, τον θαυμασμό του για το θάρρος και τη δύναμη με την οποία η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις, αλλά και για τον ελληνικό λαό και την ικανότητά του να κατανοεί τις αναγκαιότητες της χώρας, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

«Όταν βλέπω ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρει η τωρινή ελληνική κυβέρνηση -και ο ίδιος έχω διατελέσει για 23 χρόνια μέλος κυβερνήσεων- βγάζω το καπέλο μου για το θάρρος και τη δύναμή της, όπως επίσης βγάζω το καπέλο μου για τον ελληνικό λαό και την ικανότητά του να κατανοήσει τις αναγκαιότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ήταν ορθή η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ επισημαίνει πως ο ίδιος υπήρξε πάντα ένας ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο στο θέμα της ένταξής της στο ευρώ θα έπρεπε κανείς να περιμένει για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα.

Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από διαδηλώσεις στην Ελλάδα, όπου σε αφίσες παρομοιάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Χίτλερ, ο κ. Γκένσερ αναφέρει πως πρόκειται για υπερβολές που είναι απαράδεκτες, παρατηρώντας συγχρόνως ότι δεν κρατούν όλοι οι διαδηλωτές τέτοιες αφίσες.

Ο Τύπος

«Η Ελλάδα θα επιστρέψει επιτέλους το 2014 στην οδό της ανάπτυξης», ανέφερε η βελγική (φλαμανδική) εφημερίδα «De Tijd», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης και δύο πακέτα διάσωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η χώρα του εξέρχεται σταδιακά από την κρίση.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του, αναφερόμενος στην επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (3,8% έναντι 4,6% που ήταν οι αρχικές προγνώσεις) η οποία δημιουργεί τη βάσιμη ελπίδα ότι για πρώτη φορά μετά την κρίση η ελληνική οικονομία μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο το 2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος στην ομιλία του στη ΔΕΘ, επειδή ο τουρισμός σημείωσε αλματώδη άνοδο, οι δε αιματηρές περικοπές που επιβλήθηκαν στην κοινωνία, δείχνουν να αποδίδουν, εν τέλει, καρπούς, στον βαθμό που αναμένεται να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, μέχρι τα τέλη του 2013.

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Με έξοδο στις αγορές ή με κάλυψη από τους εταίρους, μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015, εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα.

Αναφέροντας πως το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται σε 4,5 δις ευρώ για το 2014 και 5,5 - 6 δις ευρώ για το 2015 και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Στουρνάρας αναρωτήθηκε αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρούσε σε μονομερή ενέργεια.

«Αν γίνει κάτι τέτοιο στα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα η Ελλάδα θα μπει στη γωνία της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε πως ήδη το χρέος μειώθηκε σημαντικά και με βάση την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρξει νέα ελάφρυνση του χρέους.

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις, παρά μόνον «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» 15.000 εργαζομένων ως το τέλος 2014 στη θέση των οποίων θα προσληφθούν 15.000 νέοι υπάλληλοι με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε ποτέ θέμα μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά για τα δημοσιεύματα περί «ξαφνικού θανάτου» του ΟΣΕ ο κ. Στουρνάρας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως θα διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ειδική επιτροπή θα αναζητήσει το πώς θα γίνει η διαδικασία διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης πιο ελαστική.

Ωστόσο, τόνισε ότι το ποσό που θα διατεθεί θα είναι μικρότερο από πέρυσι, οπότε είχαν προϋπολογισθεί περί τα 280 εκ. ευρώ.