Πέμπτη
12 Δεκεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3371RSS FEED
Το άνοιγμα στο κέντρο είναι πολιτική κίνηση πρώτης γραμμής
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Ο χρόνος που πέρασε μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι ελάχιστος.

       Ζούμε σε εποχή μεταβατική με μεγάλη ρευστότητα και ισχύει πάντα το αξίωμα ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από τα γεγονότα.

       Σήμερα, η  αισθητική για την πολιτική έχει  μετακινηθεί προς το μέτροκαι την κοινή λογική, από την οποία πολλοί είχαν απομακρυνθεί σταχρόνια  των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

       Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνον απέδειξε ότι μπορεί να κερδίζει τα πολιτικά στοιχήματα  που θέτει, αλλά και ότι μπορεί να παράγει έργο ποιότητας στις πρακτικές και ουσιαστικές όψεις διακυβέρνησης.

       Η προετοιμασία, με βάση  διεθνή πρότυπα, που πραγματοποιήθηκε                 με μεθοδικότητα και αθόρυβα, αντιπροσωπεύει ένα κεφάλαιο σεβασμού απέναντι στον πολίτη που είχαμε χρόνια να αισθανθούμε.

       Το ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δείχνει με τις πρώτες ενέργειες και πράξεις της ότι έχει προετοιμαστεί τα σοβαρά για τα δύσκολα.

       Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με κριτήρια παραγωγικότητας, με όρους λειτουργικότητας και κανόνες που οριοθετούν τις αποφάσεις.

       Κυρίως όμως έδειξε τη σημασία τη σημασία που έχουν οι άνθρωποι και τα στελέχη στην προσπάθεια διοίκησης ενός περίπλοκου κράτους.

       Οι υπουργοί της δεν  επαφίενται στις εμπνεύσεις τους, αλλά έχουν στόχους, χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

       Επιπλέον, το γενναίο άνοιγμα στο Κέντρο, είναι πολιτική κίνηση πρώτης γραμμής, η οποία δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

       Η τολμηρή διεύρυνση αυτή έχει αποδέκτη όχι την κομματική ηγεσία του Κέντρου, αλλά την ίδια την κοινωνία, η οποία προσδοκά να βγει κερδισμένη από μια κυβέρνηση ευρέως φάσματος.

       Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης μέσα από την πρόσφατη επιλογή των νέων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, θέλησε να διαλύσει έναν ακόμα μύθο του ΣΥΡΙΖΑ περί κομματικού ρεβανσισμού.

       Και τούτο διότι διατήρησε στις θέσεις τους αρκετούς γενικούς γραμματείς της προηγούμενης κυβέρνησης, στέλνοντας το μήνυμα συνέχειας του κράτους.

       Η γρήγορη στελέχωση και η άμεση κινητοποίηση των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση.

       Σε ένα κράτος όμως με γραφειοκρατία και χαλαρή θεσμική αντίληψη, η δημιουργία μιας τεχνοκρατικής φιλοσοφίας, μεταδίδει στη διοίκηση ένα αίσθημα ευθύνης, αλλά και την εικόνα ότι οι ενέργειές τους είναι σημαντικές.

       Ωστόσο για να πετύχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκεί που τόσες άλλες απέτυχαν, δεν αρκούν μόνο «σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα για μια πολιτική με αποτέλεσμα».

       Είναι σημαντικό να φανεί από την αρχή ότι οι μεταρρυθμίσεις δε θα αδικήσουν ανθρώπους, πως ότι καλό υπάρχει θα προστατευτεί και ότι κακό θα βελτιωθεί.

       Είναι προφανές ότι τα πρώτα σοβαρά βήματα αλλαγής της κυβερνητικής πλεύσεις, έχουν οδηγήσει σε αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση, που ήταν εθισμένη στην αυταρχική διακυβέρνηση της χώρας.

       Στο τέλος της ημέρας η κυβέρνηση της ΝΔ θα κριθεί όχι μόνο από την ικανοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά και από την εκπλήρωση των προσδοκιών που γέννησαν οι πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, που ήταν πράγματι πολύ υψηλές.

       Οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης, όταν πιστέψουν  ότι θα προστατεύσει και θα επεκτείνει δικαιώματα και ότι δεν θα εξαντλήσει τα όποια αποθέματα υπομονής και ελπίδας τους έχουν απομείνει.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.