Σάββατο
30 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3540RSS FEED
Έδωσαν το ένα δισ. ευρώΈνα βήμα πριν από τους δανειστές
18/12/2013

Γενική ικανοποίηση και ανακούφιση επικράτησε χθες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη σχετική συμφωνία στο Eurogroup για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας.

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) θα εκταμιεύσει τη δεύτερη υποδόση της πέμπτης δόσης, η οποία ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση θα γίνει εντός της εβδομάδος. Με αυτή την εκταμίευση απελευθερώνεται το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα ομόλογα που κατέχουν τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012 που θα εκταμιευθούν στον κλειστό λογαριασμό της Ελλάδας», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, τα προαπαιτούμενα περιλάμβαναν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι 12,5 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που πέρασαν στο πρόγραμμα κινητικότητας, τα μέτρα για τη ριζική αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τριών δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες επρόκειτo να ιδιωτικοποιηθούν.

Σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σίγουρος ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Παράλληλα, για σημαντική πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

«Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η αξιολόγηση του τρίτου ελέγχου του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι θετική και εκπληρώθηκαν τα τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και συμμόρφωση με τους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του EFSF.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εκταμίευση των 500 εκατ. προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και αυτό το ποσό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε ότι «τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ 10- 20 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η δουλειά, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις, στα πλαίσια μιας εθνικής συνεννόησης.

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2014 θα είναι η απαρχή μιας ανοδικής περιόδου» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.