Τρίτη
30 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4972RSS FEED
Ανησυχία για τη δόση των 8,1 δις ευρώΕκκρεμότητες με… γαρνιτούρες στο μενού της τρόικας
Αντιμέτωπα με τις συνέπειες των καθυστερήσεων λόγω της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης βρίσκονται οι ηγεσίες και τα επιτελεία των κρισιμότερων όσον αφορά στα έσοδα και στις μεταρρυθμίσεις υπουργείων, καθώς η αλλαγή φρουράς σε κάποια από αυτά, δημιούργησε τις (φρούδες) ελπίδες ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν κατανοητό και θα δινόταν από την τρόικα ο αναγκαίος χρόνος «προσαρμογής».

Οι συσκέψεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στα υπουργεία διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς επικρέμαται πλέον η απειλή να μην εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των 8,1 δις ή και να καταβληθεί σε δόσεις, κάτι που η Αθήνα θεωρεί απευκταίο.

Στο ενδιάμεσο πραγματοποιούνται και διυπουργικές συσκέψεις, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε να πειστούν οι δανειστές και να αποδεχθούν τα εναλλακτικά του σχέδια για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2 δις ευρώ και να κλείσει η διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει το περιθώριο χρόνου που ζήτησε ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και για σήμερα έχει οριστεί νέα συνάντηση, καθώς χθες οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

Η άποψή τους είναι πως οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απομακρυνθούν εντός του «παλαιού» χρονοδιαγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ παραμένει πρόβλημα, καθώς η πρόταση του υπουργείου υγείας για εξοικονόμηση δαπανών από τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα συνιστά οριζόντιο μέτρο

Όσον αφορά στις απαιτήσεις της τρόικας από το υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά αφαιρείται η παρέμβαση της υπουργικής υπογραφής από τις ομαδικές απολύσεις.

Παρ’ όλα αυτά, είναι φανερό πως οι εκκρεμότητες που βρήκε η τρόικα είναι πολλές και πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «σερβίρονται» με επιπλέον… γαρνιτούρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με το Ρόιτερ’ς – κάτι που διαψεύστηκε πάντως αμέσως από την Κομισιόν – η τρόικα έδωσε στην κυβέρνηση τρεις ημέρες για να κλείσει η διαπραγμάτευση.