Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2833RSS FEED
Παγωτό: Όχι μόνο για το καλοκαίρι
11/01/2017

Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, το παγωτό δεν είναι απαγορευμένο στο πλαίσιο της δίαιτας ή της υγιεινής διατροφής. Όπως δεν είναι κατάλληλο γλυκό μόνο για το καλοκαίρι. Στα καλύτερα εστιατόρια, το παγωτό αποτελεί ένα αγαπημένο επιδόρπιο που επισφραγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα λουκούλλειο γεύμα. Αυτό το καθιστά ιδανική επιλογή, ακόμη και για το γιορτινό τραπέζι.

Από διατροφικής πλευράς, με πρώτες ύλες το γάλα, τα αβγά, το κακάο, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τις γλυκαντικές ουσίες, το παγωτό αποτελεί μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Καταρρίπτοντας το μύθο της «ανθυγιεινής απόλαυσης», οι διατροφολόγοι επισημαίνουν σήμερα πως το αγαπημένο επιδόρπιο είναι εκτός από απολαυστικό, και διατροφικά πολύτιμο.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζεται είναι καλής ποιότητας - αφού χάνει μέρος της θρεπτικής του αξίας όταν παρασκευάζεται από σκόνη γάλακτος αντί για φρέσκο γάλα – κατατάσσεται μεταξύ των πιο θρεπτικών τροφίμων. Αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Εκατό γραμμάρια παγωτού βανίλιας προσφέρουν τρεις φορές λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα σοκολάτας, αλλά και έχουν μικρότερη θερμιδική αξία από τη μους σοκολάτα ή δύο γεμιστά μπισκότα. Από την άλλη, το παγωτό προσφέρει στον οργανισμό όλα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, καθώς και πρωτεΐνες, λιπίδια ή υδατάνθρακες. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνες Α και Β1, Β2, Β12, αλλά και καλή πηγή μετάλλων, κυρίως ασβεστίου και μαγνησίου.

Προερχόμενες από το γάλα, οι πρωτεΐνες του παγωτού είναι υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Από το γάλα προέρχονται και τα λιπαρά του παγωτού. Το λίπος του γάλακτος, εκτός από καλή πηγή ενέργειας προσφέρει στον οργανισμό όλα τα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, που έχει ανάγκη, καθώς και το λινολεΐκό οξύ (CLA) που σύμφωνα με έρευνες δρα προστατευτικά έναντι των χρόνιων παθήσεων. Το παγωτό περιέχει όμως και αρκετά κορεσμένα λιπαρά, που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Τι να διαλέξω

α. βανίλια ή σοκολάτα;

Το παγωτό βανίλια και το παγωτό σοκολάτα δεν διαφέρουν στη βασική τους σύσταση. Η βάση τους είναι κοινή, το παγωτό κρέμας κι η διαφορά τους προκύπτει από την προσθήκη γεύσης.

Εκτός από γεύση, στο παγωτό σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον κακάο, κομματάκια ή επικάλυψη σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας.

H «σωστή» επιλογή: Το παγωτό βανίλια. Εκατό γραμμάρια παγωτού βανίλιας δίνουν 179 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα παγωτού σοκολάτας, 234 θερμίδες. Το παγωτό σοκολάτα έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

β. απλό ή παρφέ;

Όσο περισσότερα επιπλέον γλυκαντικά ή γευστικά έχει ένα παγωτό, τόσο αυξάνονται οι θερμίδες του. Το παρφέ έχει περισσότερη ζάχαρη, περισσότερα λιπαρά και χοληστερίνη, επομένως και περισσότερες θερμίδες από το απλό παγωτό. Οι θερμίδες αυξάνουν επίσης όσο περισσότερα είναι τα σιρόπια, τα φρούτα και τα άλλα συστατικά που προστίθενται στο παγωτό.

H «σωστή» επιλογή: Το απλό παγωτό είναι το πλέον κατάλληλο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας, παρόλο που τόσο οι ξηροί καρποί όσο και τα φρούτα του παρφέ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

γ. κλασικό ή σορμπέ

Φτωχά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, τα σορμπέ και οι γρανίτες θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή.

δ. με ξηρούς καρπούς ή με μπισκότα;

Τα μπισκότα αυξάνουν τη θερμιδική, αλλά δεν κάνουν το ίδιο με τη θρεπτική αξία του παγωτού. Οι ξηροί καρποί, αντιθέτως, περιέχουν τις γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, πολυφαινόλες.

H «σωστή» επιλογή: Με ξηρούς καρπούς. Είναι εξίσου πλούσιο σε θερμίδες

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43302:pagoto-oxi-mono-gia-to-kalokairi&catid=27:diatrofh&Itemid=140

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης