Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2833RSS FEED
Μήπως το άγχος σας είναι παθολογικό;
11/01/2017

Το άγχος είναι μέρος της ζωής μας, κάποιες φορές όμως μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα. Αν αναγνωρίζετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, τότε ίσως το άγχος σας να έχει αρχίσει να παίρνει παθολογικές διαστάσεις – δεν αποκλείεται μάλιστα κάπου παρακάτω να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ειδικού:

Υπερβολική ανησυχία

Όλοι ανησυχούμε, αν όμως η ανησυχία σας είναι συνεχής, εστιάζει σε υποθετικά προβλήματα και καταστάσεις και έχει αρχίσει να διαταράσσει την καθημερινότητά σας, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Παράλογοι φόβοι

Φόβος για ένας αντικείμενο ή μία κατάσταση, που δεν βασίζεται στη λογική. Εδώ τα πράγματα σχετικά με τη διάγνωση μπορεί να δυσκολέψουν, καθώς τα άτομα με φοβίες, τείνουν να αποφεύγουν την κατάσταση που τους προκαλούν φόβο.

Τεντωμένοι μύες

Η αντίδραση του στρες ενεργοποιεί τον οργανισμό για να τρέξει ή να παλέψει (fight or flight response)- στην πραγματικότητα το στρες είναι ένα αντανακλαστικό του σώματος σε μια απειλή. Σε όσους πάσχουν από υπερβολικό άγχος, είναι ενεργοποιημένο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό ασυναίσθητα τεντώνει τους μύες για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη απειλή.

Δυσπεψία

Το μυαλό και το γαστρεντερικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα. Μελέτες έχουν βρει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως για παράδειγμα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Προβλήματα με τον ύπνο

H σχέση άγχους και ύπνου είναι ιδιαιτέρως στενή. Αν διαπιστώσετε αλλαγές στον ύπνο σας, αν δυσκολεύεστε πολύ να κοιμηθείτε ή αισθάνεστε πολύ κουρασμένος/η στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να πάσχετε από παθολογικό άγχος. Το ζήτημα είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το στρες και όλο αυτό να μετατραπεί σε έναν φαύλο κύκλο.

Συχνότερες αρρώστιες

To παρατεταμένο άγχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνει επιρρεπείς σε ιώσεις.

Δυσκολία ανταπόκρισης στις καθημερινές δραστηριότητες

Το άγχος μετατρέπεται σε διαταραχή όταν επηρεάζει την καθημερινή ζωή.

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43575:mipos-to-agxos-sas-einai-pathologiko&catid=24:psyxikh-ygeia&Itemid=137

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης