Σαββατοκύριακo
1-2  Οκτωβρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4395RSS FEED
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕτοιμάζουν τη Διακήρυξη της Λεμεσού
09/10/2012
Στη Λευκωσία πραγματοποιείται από την Κυριακή η άτυπη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και ολοκλήρωσής της στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στο επίκεντρο της συνόδου βρίσκεται η Διακήρυξη για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ), η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Λεμεσό από τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπνευστή της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Η ΟΘΠ, η οποία είχε αρχικά υιοθετηθεί στη Λισαβόνα το 2007, έχει εισαγάγει μια συνεκτικότερη προσέγγιση των θαλάσσιων υποθέσεων.

Η Διακήρυξη της Λεμεσού, σύμφωνα με την Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, στοχεύει στην επανενεργοποίηση της ΟΘΠ της ΕΕ καθώς και στον εμπλουτισμό της με καινούριες κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Μεταξύ δύο πυλώνων, της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» από τη μία και της εξωτερικής της διάστασης από την άλλη, η Διακήρυξη της Λεμεσού θεωρείται ευρέως ως ένα αποφασιστικό και χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τους στόχους που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Ο Κύπριος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο οποίος προήδρευσε της άτυπης συνάντησης δήλωσε ότι «η Διακήρυξη της Λεμεσού θα παράσχει κατευθυντήριες γραμμές, όχι μόνο για τους υπάρχοντες αλλά και για καινούριους τομείς που αφορούν στην εκμετάλλευση της θάλασσας».
«Θα δοθεί έμφαση», πρόσθεσε, «στους τρόπους με τους οποίους οι θάλασσες και οι ωκεανοί μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ».

Η Διακήρυξη της Λεμεσού θα σταλεί για περαιτέρω εξέταση και ανάλυση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναμένονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.