Σαββατοκύριακo
28-29  Νοεμβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3723RSS FEED
Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 95% το εμβόλιοΕνισχύσεις για τους πληγέντες του lockdown
19/11/2020

Σε αναμονή για τα πολυαναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα βρίσκονται ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ανησυχία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ πριν από τα Χριστούγεννα.

«Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση και την άρση του lockdown», ανέφερε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, την απελευθέρωση του ποσού 767 εκατ. ευρω το Δεκέμβριο για την Ελλάδα υποδεικνύει η Κομισιόν στην όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την χώρας μας, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές, και παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, επιφέροντας μια σειρά θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, ανέβασαν την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμνολίου των Pfizer και BioNTech η τελική ανάλυση δεδομένων των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τις εταιρείες το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Όπως ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech, το εμβόλιο με την ονομασία BNT162b ήταν πολύ αποτελεσματικό κατά του ιού 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Επίσης το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τις εθνικότητες. Το εμβόλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι αποτελασματικό κατά 94% στους ηλικιωμένους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό.

Κατά τις δοκιμές δεν υπήρξαν «σοβαρές» ανησυχίες για την ασφάλεια, ανέφεραν οι εταιρείες, ενώ οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες «έφευγαν» λίγο μετά τον εμβολιασμό. Μελετώντας τις παρενέργεις των εθελοντών έπειτα από διάστημα περίπου δύο μηνών έπειτα από την χορήση και της δεύτερης δόσης, η πιο συχνή σημαντική παρενέργεια αναδείχθηκε η κόπωση, επηρεάζοντας το 3,8% των εθελοντών.

Αναφερόμενος στις παρενέργειες του εμβολίου ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν τις χαρακτήρισε «ως επί το πλείστον ήπιες έως μέτριες παρενέργειες» οι οποίες ενδεχομένως οφείλονται στη «σχετικά χαμηλή δόση».