Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3447RSS FEED
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ2019-2024: Στρατηγικό Θεματολόγιο ΕΕ
22/07/2019

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Όπως έχουμε γράψει, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκίνησε την ευρωπαική του δράση με μεγάλα,επίκαιρα, θέματα της ΕΕ, τα οποία συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Η σύνοδος του Συμβουλιου, στην οποία συμμτείχε ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών εγινε προχθές,18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, και δύο από τα μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο επταετής προυπολογιασμός τηςΕΕ, .τα κονδύλια που θα έχουμε για διάφοες δράσεις την επταετία 2021-2027/ Η επίσημη ονομασία του πολυετή αυτού του προυπολογισμού είναι Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- ΠΔΠ, και σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής το ύψος αυτού είναι 1,135 τρίσ ευρώ.

Για το θέμα αυτό και τις δηλώσεις του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη γράψαμε, ήδη, και θα το παρακολουθούμε, γιατί είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Το Στρατηγικό Θεματολόγιο της ΕΕ για την πενταετία 2019-2014

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το Στρατηγικό Οεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024.
Πρόκειται για τις προτεραιότητες , τις οποίες θα εφαρμόσει η ΕΕ τα πέντε επόμενα χρόνια, "ολα τα προβλέψιμα θέματα της περιόδου αυτής, που ενδιαφέρουν άμεσα και έμμεσα και εμας τους Ελληνες.

Στη σύνοδο,οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του στρατηγικού θεματολογίου για την περίοδο 2019-2024. Το στρατηγικό θεματολόγιο, που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούνιο, έχει ως στόχο να κατευθύνει το έργο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά την προσεχή πενταετία. Επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

την προστασία των πολιτών και των ελευθεριών

την ανάπτυξη μιας ισχυρής και δυναμικής οικονομικής βάσης

την οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης, δίκαιης και κοινωνικής Ευρώπης

την προαγωγή των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών στη διεθνή σκηνή

Η φινλανδική Προεδρία είναι η πρώτη που ενσωματώνει τις νέες προτεραιότητες του στρατηγικού θεματολογίου για την περίοδο 2019-2024 στο έργο του Συμβουλίου. Οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερα, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυδιάστατες προκλήσεις και ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας. Συζητήθηκαν επίσης οι μέθοδοι εργασίας του Συμβουλίου και οι οριζόντιες αρχές του στρατηγικού θεματολογίου, όπως η διαφάνεια.

Η συζήτηση βασίστηκε σε έγγραφο όπου η Προεδρία παρουσίαζε μια ενδεικτική ιδέα σχετικά με το πότε και σε ποια σύνθεση του Συμβουλίου θα εξεταστούν τα κύρια θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι υπουργοί επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Η ΕΕ οφείλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Επιπλέον, χαρακτηρίστηκε κρίσιμη η σαφής και ενεργή επικοινωνία.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναμένεται να επανέλθει στο θέμα της εφαρμογής του στρατηγικού θεματολογίου στις συνόδους του τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τη συνέχεια που θα δοθεί στο στρατηγικό θεματολόγιο.

Στο θέμα αυτό θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε διάφορα σημεία του περιεχομένου και της εφαρμογής του

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής: Blog:marina anastas..kourbela