Τρίτη
7 Φεβρουαρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4524RSS FEED
Ένας θεόστραβος Κεφαλλονίτης στην Πάτρα του 1931
Γράφει ο
Γιώργος Λεκάκης
Οι Κεφαλλονίτες είναι απίθανοι άνθρωποι…
 
Εάν δεν τους ρίχνουν κάτι στο νερό… τότε ομολογουμένως – μαζί με τους Ικαριώτες - είναι ίσως οι πλέον πνευματώδεις των Ελλήνων!..

Ατέλειωτες οι ιστορίες Κεφαλλονιτών, οι οποίοι, εντός και εκτός της νήσου των, απασχόλησαν με μικρά, αλλά πικάντικα, σχόλια τις στήλες των ελληνικών εφημερίδων…

Ένας τέτοιος ήταν και ένας εκ γενετής στραβός, στην πόλη των Πατρών, το 1931. Ήταν εκ των ωραίων γραφικών τύπων των παλαιών Πατρών. Έβγαζε τα προς το ζην πωλώντας νιτσεράδες. Συνοδός του πάντα ένας μικρός, που τον οδηγούσε.

Όπως κάθε Έλλην, ήταν φανατικός με τα πολιτικά. Αυτός ήταν «ρουφικός». Κι ενώ όλοι ήξεραν πως ήταν τυφλός, αυτός έκαμε πως τα έβλεπε όλα!..

Όταν, λοιπόν, περνούσε μια τεράστια και παλμώδης διαδήλωση του Γεροκωστόπουλου, που είχε θριαμβεύσει, ο τυφλός Κεφαλλονίτης σχολίαζε με την χαρακτηριστική ιδιάζουσα προφορά του:

-Ω, διάβολε… Δέκα είναι ούλοι-ούλοι, γιε μου!

Όταν αργότερα επέρασε η ρουφική διαδήλωση, που ήταν κατά πολύ μικρότερη, άρχισε να φωνάζει περιχαρής ο κουνενές Κεφαλήν:

-Πω, πω μιλιούνια, άγιε Γεράσιμε!..

Αυτά συνέβαιναν εν Πάτραις, το 1931 και καταγράφει ο «Νεολόγος» (της 28ης Ιουνίου), ο οποίος ορθογραφεί τον Κεφαλονίτη «Κεφαλλωνίτη»…
 

--Ο κ. Γιώργος Λεκάκης είναι συγγραφέας (και η έμπνευση από τις επερχόμενες εκλογές)
 www.lekakis.com