Τρίτη
18 Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5021RSS FEED
ΝΕΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
Ο πρώην γ.γ. του Hadep Τουράν Ντεμίρ
Κόλαφος τόσο για το τουρκικό κράτος όσο και για την τουρκική δικαιοσύνη είναι η νέα απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε χθες ως παράνομη την κίνηση του Τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία έθεσε εκτός νόμου το Κουρδικό Λαικό Δημοκρατικό Κόμμα, γνωστό ως HADEP.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο θεωρεί πως η πράξη της Τουρκικής δικαιοσύνης παραβιάζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και ειδικότερα το άρθρο 11 της Ευρωπαικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Βάσει της σχετικής απόφασης, το τουρκικό κράτος θα πρέπει επίσης να καταβάλλει στον πρώην γ.γ. του HADEP, Τουράν Ντεμίρ αποζημίωση 24.000 Ευρώ συν 2.200 Ευρώ για τα δικαστικά έξοδα καθώς η απαγόρευση του κόμματος έγινε το 2003 και ακολούθησε δικαστικός μαραθώνιος στην Ευρώπη που τερματίσθηκε μόλις χθες.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν πως σε αντίθεση με το σκεπτικό της τουρκικής δικαιοσύνης ότι το HADEP, «διέδιδε τρομοκρατική προπαγάνδα βοηθώντας και δικαιολογώντας το παράνομο ΡΚΚ», δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα στελέχη του κόμματος «προκάλεσαν μίσος, αισθήματα αντεκδίκησης ή έκαναν κάλεσμα για ένοπλο αγώνα» αλλά αντίθετα δέχθηκαν πως η πραγματική πολιτική ατζέντα του κόμματος ήταν «η δημοκρατική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος».

Επιπρόσθετα, η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου ουσιαστικά προδιαθέτει και για απόρριψη της έφεσης που θα ασκήσει το τουρκικό κράτος εναντίον της, καθώς αναφέρει ρητά πως «ακόμη και αν το HADEP είχε ταχθεί υπέρ της άσκησης του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση για τους Κούρδους, αυτό δεν θα ήταν εναντίον των δημοκρατικών αρχών και δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποστήριξη σε πράξεις τρομοκρατίας».

Πάντως ακόμη και μετά από το κλείσιμο του HADEP, η τουρκική δικαιοσύνη συνέχισε τις διώξεις εναντίον της πολιτικής έκφρασης των Κούρδων, απαγορεύοντας το Δεκέμβριο του 2009 το νέο κόμμα τους, το DTP.