Τρίτη
16 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4958RSS FEED
Μήπως ο Πούτιν είναι φιλέλληνας;
27/06/2011
Γράφει ο Μανώλης Αυγερινός


Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε ένα παζλ γεγονότων που ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πιο πίσω από το σήμερα.

Ένα παζλ που ακούει στο όνομα ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ.

Ένα παζλ τα κομμάτια του οποίου πιστεύω ότι έχουν σχέση μεταξύ τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Όλοι θυμόμαστε την ενεργειακή συμφωνία που επιχείρησε ο Καραμανλής με τον Πούτιν. Μια συμφωνία που είναι παγωμένη σήμερα. Να θυμίσω εδώ ότι, όταν ο Καραμανλής έβαζε εκείνο το αλήστου μνήμης ΒΕΤΟ στο Βουκουρέστι, ο πρώτος που πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας ήταν ο Πούτιν.

Το Φεβρουάριο του 2010 ο Παπανδρέου ταξιδεύει στη Μόσχα. Τότε είχαν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς Ρωσίας για να βοηθηθεί η Αθήνα να ξεπεράσει την κρίση, αλλά είχαν απορριφθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από την Μόσχα.
 
Ήταν η εποχή που η ελληνική κυβέρνηση ξόρκιζε με κάθε τρόπο το ΔΝΤ.

Οι αποκαλύψεις αρκετούς μήνες αργότερα για τις μυστικές συνομιλίες Παπανδρέου - Στρος Καν από το Νοέμβριο του 2009, ίσως να εξηγούν την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού για βοήθεια από τη Ρωσία.

Στις 20 Μαρτίου 2011 η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφα των Wikileaks, που μιλάνε για την αγωνία των αμερικανών προκειμένου να μη επιτευχθεί η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας.

Στις 7 Απριλίου 2011 το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (τεύχος 77) μιλάει για το ενεργειακό πραξικόπημα των ΗΠΑ κατά της Ελλάδας, ρεπορτάζ που απορρέει από απόρρητα έγγραφα.

Στις 17 Μαΐου 2011 η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ επαναφέρουν τα έγγραφα των Wikileaks και χαρακτηρίζουν τιμωρία των ΗΠΑ στον Καραμανλή για το ΒΕΤΟ του Βουκουρεστίου.

Στις 16 Ιουνίου 2011 το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (τεύχος 87) αποκαλύπτει έγγραφο της ΕΥΠ για δολοφονία Καραμανλή με τον κωδικό ΠΥΘΙΑ 1.

Έγγραφο που ουσιαστικά επιβεβαίωσε τόσο ο Παυλόπουλος (υπουργός εσωτερικών επί ΝΔ) όσο και ο Κοραντής (διοικητής της ΕΥΠ επί ΝΔ και βουλευτής του ΛΑΟΣ σήμερα).
Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται επίσης όλο το σχέδιο αποδόμησης του Καραμανλή με Βατοπέδι, πυρκαγιές, εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα. Σωτήρες του Καραμανλή εμφανίζονται, πάντα σύμφωνα με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, Ρώσοι της FSB (KGB για τους παλιότερους).

Εάν υποθέσουμε ότι όλα αυτά ήταν γεγονότα, μην αμφιβάλλει κανείς ότι οι Ρώσοι (δηλαδή ο Πούτιν) έδωσαν το πράσινο φως για τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών.

Την ίδια μέρα 16 Ιουνίου 2011 ο Σαρκοζί σε δηλώσεις του καλεί το Σαμαρά μετ’ επιτάσεως, να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Την ίδια εβδομάδα δημοσιεύματα αναφέρονται σε τηλεφωνικές συνομιλίες Σαμαρά-Πούτιν και μάλιστα πάνω από μια φορά.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 ο Πούτιν επισκέπτεται τη Γαλλία όπου έχει συναντήσεις με Σαρκοζί, Φιγιόν, Λαγκάρντ για αγορά αεροπλανοφόρων από τους Γάλλους.

Το ίδιο βράδυ και μετά τις συναντήσεις αυτές,  παίρνει θέση υπέρ της Λαγκάρντ για τη θέση της διευθύντριας του ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά, "Είναι πολύ ικανή και θα γίνει καλή διευθύντρια του ΔΝΤ" ενώ παράλληλα επεμβαίνει και για το θέμα της Ελλάδας λέγοντας «πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με την οικονομία της χώρας. Πρέπει επειγόντως να βρεθεί βιώσιμη λύση αποδεκτή από την Ελλάδα».

Είναι η πρώτη φορά μετά το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2010, που η Ρωσία παρεμβαίνει στην ελληνική κρίση.

Η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού (και κατά πάσα πιθανότητα προέδρου της Ρωσίας στις εκλογές του Μαρτίου 2012) είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους: 

1) δείχνει ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει μετά από δύο χρόνια στην ρωσική ατζέντα γεωπολιτικών προτεραιοτήτων και

2) αποτελεί και ένα σήμα προς το εσωτερικό της Ρωσίας σε ότι αφορά πιθανές επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Οι δηλώσεις Φιγιόν κατά του Σαμαρά την ίδια μέρα, γίνονται μεσημέρι πριν την απογευματινή συνάντηση του ίδιου με τον Πούτιν.

Την επομένη ημέρα Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όλοι οι ηγέτες πίεζαν το Σαμαρά για το Μεσοπρόθεσμο. 

Ένας ηγέτης μόνο δεν πήρε το λόγο στη σύνοδο αυτή. Ο ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011 ο Σαρκοζί σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες, δεν αναφέρεται ούτε  μια φορά στο Σαμαρά και στη συναίνεση που τόσο κόπτοταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα είπε ότι τράπεζες και ιδιώτες είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Αλλαγή πλεύσης δηλαδή από το Γάλλο πρόεδρο, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Είναι η ίδια μέρα που Μέρκελ και Γιούνκερ αναφέρονται εκβιαστικά στο Σαμαρά και στη συναίνεση. Συναίνεση όπως αυτοί την εννοούν.
 
Προσπάθησα να ενώσω κομμάτια, που πιστεύω ότι ανήκουν στο ίδιο παζλ.

Το αν η φαντασία μου οργιάζει, θα φανεί πολύ σύντομα.

Πάντως δεν μπορεί να είναι συμπωματικά όλα τα πιο πάνω γεγονότα, γεγονότα που όλα έχουν ως κοινό παρονομαστή τον Πούτιν.

Ούτε πιστεύω ότι ο Σαμαράς είναι εντελώς μόνος στην επίμονη άρνησή του για συναίνεση στο πρόγραμμα, που ομοϊδεάτες του Ευρωπαίοι έχουν φτιάξει.

Δεν μπορεί ο Σαμαράς να θέλει το κακό της χώρας μας.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι μπορεί και να θέλουν το κακό της Ελλάδας.

Ο Πούτιν το θέλει;


-Ο κ. Μανώλης Αυγερινός είναι εκπαιδευτικός