Δευτέρα
13 Ιουλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3585RSS FEED
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕΚ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ 1821: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΛΜΗΡΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
08/11/2019

Σημαντική ευκαιρία απολογισμού, αλλά και νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν στην εθνική αυτογνωσία χαρακτήρισε τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους, στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας, υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της, αλλά και με σταθερή πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε, είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται, αλλά και τιμητικό να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό, αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον του.

«Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία. Πρόκειται, τελικά, για μια επαναγνωριμία, με τον συλλογικό μας εαυτό που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία, να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά και να επανασυστηθεί με την σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο» είπε.

Είπε ακόμη πως ο ξεσηκωμός του ’21 υπήρξε κοίτη αναγέννησης του εθνικού κορμού και πως ότι η πορεία που ακολούθησε η χώρα σημαδεύτηκε στην πορεία «από λαμπρές επιτυχίες, αλλά και οδυνηρές αποτυχίες» για να προσθέσεθ πως «όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες».

«Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια 'του πτωχού που θυροδέρνει' όπως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής. Μια παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση της Επιτροπής των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι διαπνέεται από πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας και δημιουργικού σεβασμού ώστε - όπως είπε - ο εθνικός ξεσηκωμός των Ελλήνων να επανατοποθετηθεί ως δυναμικό συμβάν με παγκόσμια εμβέλεια, ως ορόσημο ρήξης με το κακό μας παρελθόν, αλλά και ως δείκτης του μέλλοντος.

«Από την άποψη αυτή, η οργανωτική διάταξη καλείται να υπηρετήσει αυτόν τον εορτασμό και ανταποκρίνεται, πιστεύω, σε αυτόν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του» σημείωσε και αναφερόμενος ειδικότερα στην επικεφαλής της Επιτροπής Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου είπε πως «έχει αποδείξει την διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο με τον οποίο την επενδύει».Κ. Τασούλας: Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων

«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της, όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία, αλλά για να δημιουργήσουμε εφαλτήριο μιας προσπάθειας η οποία θα μας καταστήσει ισάξιους με τις προηγμένες χώρες του κόσμου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της περιόδου. «Το 1821, δεν είχαμε μόνον πράξεις εξαίσιου ηρωισμού. Είχαμε πράξεις βαθύτατα πολιτικές, οι οποίες μαζί με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία. Ο συνδυασμός ηρωισμού και πολιτικότητας ανέδειξε τελικά την ελευθερία της χώρας και παρά τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις ασχήμιες, όπως ήταν οι εμφύλιοι πόλεμοι, οδήγησε στην απελευθέρωση», υπογράμμισε.