ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ 114 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ«Επίθεση» οίκων στις τράπεζες17/02/2012
Τον αριθμό-ρεκόρ των 114 ευρωπαϊκών τραπεζών έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's.
Η ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης υποβάθμισης του αξιόχρεου μιας σειράς κρατών εξαιτίας της κρίσης χρέους.
Συγκεκριμένα, υπό επιτήρηση ετέθη η αξιολόγηση μεγάλων γαλλικών τραπεζών, όπως οι BNP Paribas Societe Generale Credit Agricole και Natixis, καθώς και ένας μακρύς κατάλογος πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία καθώς και σκανδιναβικών χωρών.
Ανάμεσά τους, τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank οι βρετανικές Royal Bank of Scotland και HSBC, η ολλανδική ING, η ισπανική Santander και η ιταλική Unicredit.
Συνολικά, υπό επιτήρηση τέθηκαν 24 χρηματοοικονομικοί όμιλοι στην Ιταλία, 21 στην Ισπανία, 10 στη Γαλλία, 9 στη Βρετανία, 8 στην Αυστρία, 8 στη Δανία, 7 στη Γερμανία, και 6 στην Πορτογαλία και την Ολλανδία. Στη Σουηδία τέθηκαν υπό επιτήρηση 5 τράπεζες, στη Σλοβενία 4, στην Ελβετία 2 και από μια στη Φιλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Moody's υποβάθμισε πρόσφατα το αξιόχρεο της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο απώλειας της αξιολόγησης «ΑΑΑ» από την Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.