ΖΙΠΕ ΚΑΙ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΟ ρόλος της Τουρκίας στη Συρία
Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ σύμφωνα με το διεθνή Τύπο είναι θέμα μερικών εβδομάδων. Το ερώτημα που γεννάται βέβαια, είναι τι θα γίνει μετά τον Άσαντ;
Ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών El Sark της Συρίας κ. Mustafa El Labbad δηλώνει ότι, αν ανατραπεί ο Πρόεδρος Άσαντ δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό Κόμμα για να αναλάβει την εξουσία. Η Συρία δηλαδή οδεύει στο χάος.
Ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας, όπως αυτοαποκαλούνται οι αντικαθεστωτικοί, επιτέθηκαν στο Κέντρο Πληροφοριών των Αεροπορικών Δυνάμεων που βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, το οποίο θεωρείται σημαντικό προπύργιο του Κόμματος Μπαάθ. Οι αντικαθεστωτικοί έπληξαν με ρουκέτες RPG και αυτόματα όπλα το Κέντρο και σκότωσαν 13 στρατιώτες και τραυμάτισαν 34.
Η εντολή επίθεσης δόθηκε από τον Συνταγματάρχη Riyad El Esad που κρύβεται στην Τουρκία και δηλώνει ότι διαθέτει 15.000 στρατιώτες.
Από την άλλη ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας Muhamed Riyad Sifka σε συνέντευξη του στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι «ο λαός της Συρίας θα δεχθεί την επέμβαση των Τούρκων, αλλά όχι των Ευρωπαίων. Η επέμβαση, όμως, αυτή πρέπει να γίνει μόνο για την προστασία του συριακού λαού».
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας Muhamad Faruk Tayfur που έλαβε στη συνέχεια το λόγο τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η Συρία δεν θα γίνει Λιβύη. Εμείς εργαζόμαστε στο εξωτερικό όχι για να ζητήσουμε την επέμβαση των ξένων, αλλά για να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη και να σταματήσει η αιματοχυσία των αμάχων. Δυστυχώς η κυβέρνησή μας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας συνεχίζει να σκοτώνει πολίτες».
Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, αλλά….
Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Γκιουλ και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν υψώνουν τους τόνους της φωνής τους έναντι του κ. Άσαντ. Ειδικότερα ,ο κ. Ερντογάν μιλώντας στη Σύνοδο Οικονομίας και Συνεργασίας Παρευξείνιων χωρών επιτέθηκε στη διεθνή κοινότητα και την κατηγόρησε ότι αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία επειδή η χώρα αυτή δεν έχει πετρέλαιο και άλλες ενεργειακές πηγές. ¨Αυτοί που σκοτώνονται στη Συρία, είπε, είναι άνθρωποι, όπως εκείνοι που σκοτώθηκαν στη Λιβύη. Όλοι όσοι λαχταρούσαν για τη Λιβύη τώρα αδιαφορούν για τη Συρία.
Ο κ. Ερντογάν μίλησε βέβαια, σαν να μην ήταν εκείνος ο πρωθυπουργός που έστειλε αμέσως στρατό στη Λιβύη, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα εσωτερικά μιας χώρας…
«Αυτά που ζήσαμε στη Λιβύη», πρόσθεσε, «μας δίδαξαν πολλά. Κάποιοι όταν κοίταζαν τη Λιβύη έβλεπαν μόνο τις πετρελαιοπηγές και αδιαφορούσαν για τον ανθρώπινο παράγοντα. Η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Λιβύη ξεκίνησαν μια νέα δημοκρατική πορεία . Παρόμοια αγωνία υπάρχει σήμερα και στη Συρία. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τις κραυγές των πολιτών και να δούμε την τραγωδία που διαδραματίζεται στην περιοχή. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να έρθουμε αντιμέτωποι με το λαό της Συρίας».
Ο «δημοκράτης» πρωθυπουργός ας ακούσει πρώτα τις κραυγές των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις Φυλακές της χώρας του και ας σταματήσει τη δολοφονία αμάχων από τις αστοχίες των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις που διεξάγουν έναντι του ΡΚΚ. Ακούει τις κραυγές των γειτόνων, αλλά δεν ακούει τις φωνές των πολιτών του.
Τι επιδιώκει η Άγκυρα; Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία επεμβαίνει στη Συρία και η Δαμασκός δεν αντιδρά παρά τους s-300 και τα 5.000 τανκς που διαθέτει. Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Ρωσία και η Κίνα θα παραμείνουν θεατές;
Και αν ακόμα δεν εμπλακούν στον πόλεμο δεν θα λάβουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας; Όπως είναι γνωστό η Τουρκία εισάγει 30 δις κυβικά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και 10 δις κυβικά από το Ιράν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν κλείσουν αυτές οι στρόφιγγες τι θα συμβεί; Δεν θα παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα , θα παγώσει η χώρα, δεν θα λειτουργούν οι Τράπεζες, δεν θα πετούν αεροπλάνα και άλλα πολλά.
Ωραίοι οι φραστικοί λεονταρισμοί, τι γίνεται, όμως, στην πράξη. Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία και κάνει πίσω. Για αυτό τρέχουν στην Άγκυρα ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών κ. Ζυπέ και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν.
Και οι δυο αξιωματούχοι θα συζητήσουν με την πολιτική ηγεσία της χώρας το ζήτημα της Συρίας. Ο κ. Μπάιντεν θα βρίσκεται στην Άγκυρα στις 2 Δεκεμβρίου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γκιουλ και τον κ. Ερντογάν. Την επομένη θα κηρύξει μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργός την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Διεθνούς επιχειρηματικότητας 2011 που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου.
Λέτε να καταφέρει να ξεγλιστρήσει ξανά ο επιτήδειος ουδέτερος;
Σημειώστε ότι ο υποστράτηγος Μουσταφά Μπακιτζί που εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις προπαγανδιστικές Ιστοσελίδες σε βάρος της Ελλάδος, λιποτάκτησε και πήγε στη Ρωσία. Είναι ο τέταρτος ανώτατος αξιωματικός που λιποτακτεί εξαιτίας εμπλοκής του σε σκάνδαλο.