Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5058RSS FEED
Η αποθέωση της... Δημοκρατίας!
Γράφει ο
Γιάννης Πρεβενιός
Διαβάζοντας στο λεξικό βλέπουμε ότι η λέξη Εκλογή σημαίνει «η επιλογή ενός από πολλά». Έτσι αυτοδίκαια μπαίνει το ερώτημα σε όλους μας τι ακριβώς θα κάνουν την Κυριακή 18 Μαρτίου τα μέλη του ΠΑΣΟΚ όπου υποτίθεται θα εκλέξουν το νέο αρχηγό τους.

Είναι εκλογή ή επιβολή και δόσιμο του δαχτυλιδιού αφού υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος;

Φυσικά όλοι το έχουμε ξαναδεί το έργο πριν από μερικά χρόνια (με την ψήφιση και εκλογή του “μοναδικού” και τότε υποψηφίου του κ. Παπανδρέου) οπότε δεν μας ξενίζει το όλο σκηνικό.

Στις πρόσφατες διαδικασίες από ό,τι ξέρουμε υπήρχε και άλλος υποψήφιος ο κ. Παπουτσής ο οποίος όμως "σκόνταψε" στο άρθρο του καταστατικού τους το οποίο λέει ότι για να είσαι υποψήφιος πρέπει να έχεις μαζέψει 94 υπογραφές μελών.

Φαντάζομαι ότι αυτός ο όρος μπήκε κάποτε για να μην υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων κάθε φορά που γίνονται εσωκομματικές εκλογές αλλά τώρα περάσαμε στο άλλο άκρο δηλ. σε αυτό της οικογενειοκρατίας ή της ανέλιξης αρεστών στα διάφορα εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Πραγματικά διερωτώμαι γιατί ο "θιασώτης" της δημοκρατίας κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε με τόσο ζήλο αυτή την διάταξη του καταστατικού και δεν πρότεινε στο σώμα ακόμα και την αλλαγή της ώστε να δεχθούν και άλλες υποψηφιότητες για την αρχηγία. Έτσι σίγουρα η όλη διαδικασία θα έμοιαζε πιο δημοκρατική αφού ακόμα και σε δημοψηφίσματα της “Χούντας” υπήρχε έστω η επιλογή του “Ναι” ή του “Όχι”.

Βέβαια τώρα το μπαλάκι της αποδοχής και της νομιμοποίησης τέτοιων πρακτικών πέφτει στα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου τα οποία θα πρέπει να ξέρουν ότι αν επικροτήσουν αυτή την μεθόδευση (με την προβατοποίηση και την τελική συμμετοχή τους) για εμάς τους υπόλοιπους είναι άνευ σημασίας μια και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα.

prevejohn@yahoo.gr