Σαββατοκύριακo
30-31  Μαίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3541RSS FEED
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει και ως αντιπολίτευση τη χώρα
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

       Την εποχή των μνημονίων και στη συνέχεια την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε ενός εθνολαϊκιστικού μορφώματος, που έλαβε δύναμη και έκφραση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

       Μονοπώλησε ένα καινούργιο πεδίο δημόσιας αντιπαράθεσης, που γοήτευε τον δικαιολογημένα οργισμένο με το σύστημα πολίτη.

       Σέρβιρε θυμό, ευκολοχώνευτες θεωρίες και προσωπικές επιθέσεις σε όποιον διαφωνούσε μαζί του.

       Αυτές τις ημέρες, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές, δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο του πολιτικού απολογισμού της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια 2012-19, το οποίο βρίθει από παρωχημένες νοοτροπίες αλλά και από αδυναμία αναστοχασμού στη βάση εδραιωμένων επιστημονικών αρχών.

       Πέραν των άλλων, το βασικό του λάθος είναι ότι χαρακτηρίζει τη διαπραγμάτευση ως «πόλεμο», μιλάει για νίκες και ήττες και  αναφέρεται στην αδυναμία συγκρότησης συμμαχιών.

       Ωστόσο, σε μια σωστή διαπραγμάτευση είναι δεδομένο ότι οι θέσεις των πλευρών δεν είναι απόλυτες και οι διαπραγματευόμενοι πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πίσω από τις θέσεις τους.

       Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα λάθη άσκησης ισχύος για την εξυπηρέτηση του στόχου της μείωσης του ονομαστικού χρέους, δίχως όμως να ξεκαθαρίζει ότι αυτός ο στόχος ήταν εξ’ αρχής λανθασμένος, καθώς οι θέσεις της τότε κυβέρνησης έπληξαν εμφανώς τα συμφέροντα της χώρας.

       Οι συγγραφείς του κειμένου, σημειώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτίμησε το γεγονός, ότι ο «εκβιασμός» πιθανής χρεωκοπίας της Ελλάδας δεν ήταν αποτελεσματικό μέτρο απέναντι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

       Αν τυχόν οι κυβερνώντες γνώριζαν τα βασικά της διαπραγμάτευσης, η ανασφάλεια και το μέγεθος της ύφεσης που έφερε η διαπραγμάτευση των κ. Τσίπρα - Βαρουφάκη, καθώς και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

       Μετά την άνοδο της ΝΔ στην  εξουσία, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι και η αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνεται στους οπαδούς του και όχι σε ολόκληρη την κοινωνία.

       Θέτοντας ως προτεραιότητα τις εντυπώσεις, προσπαθεί να κολακεύσει τη ναρκισσιστική ψευδαίσθηση των οπαδών του, ότι  μετέχουν στην πραγμάτωση υψηλού οράματος της κοινωνίας.

       Όμως η ολοκληρωτική επιβολή των εντυπώσεων, αλλοτριώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της εξουσίας.

       Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του, προσπαθεί να συντηρήσει δυνάμεις και όχι να ανακτήσει αυτούς που έχασε.

       Προσπαθεί με λόγο τοξικό, οξύ και διχαστικό να σπάσει τον πολιτικό κλοιό, καλλιεργώντας την πόλωση που τις περισσότερες φορές συσπειρώνει μόνο στρατόπεδα.

       Με την συμπεριφορά του, μας θυμίζει τι ήταν, αλλά και τι εξακολουθεί να είναι.

       Ωστόσο  με τη στάση του, βλάπτει και ως αντιπολίτευση τη χώρα, αφού αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα θεσμικά του καθήκοντα και να ελέγξει στα σοβαρά την κυβέρνηση.

        Η χώρα όμως χρειάζεται μια σοβαρή και δυναμική αντιπολίτευση.

       Σε μια πολιτική συγκυρία που διεθνώς ευνοεί τα κόμματα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπορεί να καρπωθεί το κύμα, αλλά αποδεικνύεται ανεπαρκής να διαχειριστεί την ήττα του, οκτώ μήνες μετά τις κάλπες.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σολικής Μονάδας Δ.Ε.