Τετάρτη
20 Μαρτίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3104RSS FEED
Πόσους φίλους πραγματικά χρειαζόμαστε στη ζωή μας;
16/04/2018

Οι φίλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, και γι’ αυτό όλοι ψάχνουμε να βρούμε φίλους που θα είναι δίπλα μας στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα.

Σημασία λοιπόν έχει η ποιότητα και ο χαρακτήρας των φίλων, αλλά τι λένε γι’ αυτό οι κοινωνιολόγοι;

Σύμφωνα με τον Robin Dunbar, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να διατηρήσουν σταθερές σχέσεις με περίπου 150 ανθρώπους.

Μέσα σε αυτό τον αριθμό των 150 ατόμων, αριθμός Dunbar προς τιμήν του επιστήμονα, μπορούμε να εντοπίσουμε μικρότερους ομόκεντρους κύκλους ανθρώπων με τους οποίους έχουμε περισσότερη οικειότητα.

Οι υγιείς άνθρωποι, όπως επισημαίνει ο Dunbar, διατηρούν σχέσεις συμπάθειας με 10 – 15 ανθρώπους, (συμπάθεια σημαίνει με άλλα λόγια ότι ο θάνατος τους θα μπορούσε να μας προκαλέσει δυσφορία) και έχουν 3 – 5 καλούς φίλους στους οποίους μπορούν να βασιστούν ακόμα και σε δύσκολες περιόδους.

Δυστυχώς, αυτό το ιδανικό σενάριο δεν παρουσιάζεται στους περισσότερους από εμάς. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, την περίοδο 1985 – 2004, ο μέσος όρος στενών προσωπικών σχέσεων, μειώθηκε από 2,94 στο 2,08.

Χαρακτηριστικά, το 2004 το ινστιτούτο GSS διαπίστωσε πως το 25% των Αμερικανών δεν έχουν κανένα φίλο για να επικοινωνήσουν πιο στενά.  Και η κατάσταση αναμένεται να είναι δραματική στο μέλλον με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook.

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44786:posous-filous-pragmatika-xreiazomaste-sti-zoi-mas&catid=24:psyxikh-ygeia