Δευτέρα
25 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3536RSS FEED
Τουρκική ασχετοσύνη στα σύνορα
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Όταν βλέπουμε πώς βούλιαξε ο εκσκαφέας με την τουρκική σημαία μέσα στον Έβρο, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη ασχετοσύνη υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας στα σύνορα.

Πίστευαν ότι όλα θα ήταν απλά, γιατί είχαν συνηθίσει με αυτήν την αντιμετώπιση του περάσματος. Δεν περίμεναν τέτοια αντίσταση από την ελληνική πλευρά ούτε τέτοια αποτελεσματικότητα. Και όταν επιχειρούν να πάρουν πρωτοβουλίες πάλι δεν τους βγαίνει.

Έτσι πρέπει να διαχειριστούν και την παρουσία των λαθρομεταναστών που είναι πια οργισμένοι με την παραπληροφόρηση που έχουν υποστεί. Η τουρκική προπαγάνδα έχει φτάσει στα όρια της γιατί η πραγματικότητα της κατάστασης είναι πιο ισχυρή.

Δεν βλέπουμε πια μια σοβαρή αναμέτρηση στα σύνορα αλλά λανθασμένους χειρισμούς που προκαλούν προβλήματα στην ίδια την Τουρκία, γιατί πολύ απλά δεν είχε προετοιμαστεί σωστά για τέτοιου είδους κινήσεων.

Αποδεικνύεται επί του πρακτέου η τουρκική ασχετοσύνη και όχι μόνο η βαρβαρότητά της και ταυτόχρονα η ορθολογική άμυνα της ελληνικής πλευράς που δέχεται πια όλο και περισσότερες ενισχύσεις απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. https://lygeros.org/49091-gr/

Από την αποτυχία στην απόσυρση

Μετά την αποτυχία του σχεδίου της Τουρκίας να πλημμυρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της διακίνησης των λαθρομεταναστών στη Θράκη εξαιτίας της ορθολογικής και στρατηγικής άμυνας της Ελλάδας και την απόρριψη στο ΕΔΑΔ των αιτημάτων προσφύγων μέσω Τούρκου δικηγόρου για push-backs ενάντια στην Ελλάδα, έρχεται σιγά σιγά η στιγμή της απόσυρσης των λαθρομεταναστών από τα σύνορά μας που έχουν μετατραπεί και σε ευρωπαϊκά σύνορα με όλες τις ενισχύσεις που έχουμε δεχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού οικονομικού Φόρουμ η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε με ξεκάθαρο τρόπο για το αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής στον τομέα των μεταναστών. Έτσι είπε κυριολεκτικά ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα.

Σίγουρα η Τουρκία δεν είχε υπολογίσει και αυτή την άμυνα εκ μέρους της Γερμανίας. Τώρα που είναι πιεσμένη από παντού η Τουρκία πρέπει να περάσει στο στάδιο της αποκλιμάκωσης μέσω της απόσυρσης. https://lygeros.org/49108-gr/