Τρίτη
20 Αυγούστου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3257RSS FEED
Κανείς δε θα τους συγχωρήσει το θράσος και την αλαζονεία τους
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Είναι ολοφάνερο ότι η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής εκτροπής, με άγνωστη κατάληξη.

       Η αδιαμφισβήτητη και αέναη ικανότητα των κυβερνώντων να εμφανίζουν καθ’ έξιν και κατ’ εξακολούθηση ασυμφωνία λόγων και έργων και η κατάργηση του κριτηρίου πραγματικότητας προκαλούν τον κλαυσίγελο από τη μια, ενώ από την άλλη είναι πια φαινόμενο που χρίζει διερεύνησης.

       Από τις ενέργειές τους και τις πράξεις τους προκύπτει ότι δεν φοβούνται τη διάψευση της δημαγωγίας από την πραγματικότητα.

       Ωστόσο,   όσα  ζούμε σήμερα είχαν προαναγγελθεί μήνες πριν και είναι   το πρελούδιο των όσων θα επακολουθήσουν.

       Η αλήθεια είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέτυχαν παταγωδώς σε όλα.

       Σε όλα δείχνουν ποιοι είναι. Στην εξωτερική πολιτική, στην Υγεία, στην ασφάλεια, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Από το συμφωνία των Πρεσπών έως την έξοδο από τα μνημόνια και την υπόθεση της Εκκλησίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημασία δεν έχει η πραγματικότητα, αλλά η στημένη πρόσοψή της.

       Είναι πλέον γενικά αποδεκτό  ότι οι συμφωνίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν όχι για να λύσουν χρόνια προβλήματα, αλλά για να ενισχύσουν τη θέση της κυβέρνησης.

       Το αδιέξοδο της πραγματικότητας κάνει τους κυβερνώντες να μεταθέτουν τις επιδιώξεις τους στο φαντασιακό, όπως ακριβώς έκαναν με το μετρό της Θεσσαλονίκης.

       Η εικόνα του πρωθυπουργού που εγκαινιάζει  ένα σταθμό του μετρό, ο οποίος σημειωτέων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια, τα ζωγραφισμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και η απουσία σιδηροτροχιών, διασκεδάζουν την κοινή λογική και προκαλούν ιλαρότητα, προκαλούν θλίψη και θυμηδία.

       Επίσης τα όσα αποκαλύπτονται με αφορμή τον προστατευόμενο μάρτυρα για τη Novartis μετά τη μετατροπή του σε κατηγορούμενο, συνιστούν μείζον θεσμικό πρόβλημα και παράλληλα δημιουργούν πολιτικό θέμα.

       Αν ισχύουν όσα καταγγέλλει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, έχουν παραβιαστεί βάναυσα οι κανόνες δικαίου, ενώ παράλληλα εγείρονται αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

       Ήταν από την αρχή φανερό ότι η υπόθεση Novartis χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να εμπλακούν από την κυβέρνηση πρωτοκλασάτα στελέχη  της αντιπολίτευσης σε υποθέσεις  διαφθοράς.

       Ο κυνισμός με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση, δεν έχει προηγούμενο.

       Ενώ οι προσδοκίες τους ήταν υψηλές, η απογοήτευση από τη διάψευση είναι μεγάλη. Το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού έθνους» κατά τον κ. Παπαγγελόπουλο, τείνει να αποδειχθεί σε φιάσκο του αιώνα.

       Οι εξελίξεις πλέον είναι απρόβλεπτες, μετά την αποκάλυψη της πολιτικής  συνωμοσίας της υπόθεσης Novartis.

        Επιδεικνύουν έναν θρασύτατο «πατριωτισμό» της ιδεοληψίας τους και μια εμμονή μισαλλοδοξίας, με στόχο την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων.

       Να είναι άραγε ο πανικός από τη διαφαινόμενη απώλεια της εξουσίας;

       Η αλήθεια είναι ότι σπανίως πολιτικός αφήνει την πρωθυπουργία χωρίς πικρίες και χωρίς να δώσει την ύστατη μάχη για να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.

       Αυτή τη φορά όμως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του το παράκαναν.

       Αυτή τη φορά κανείς δεν θα τους συγχωρήσει το θράσος και την αλαζονεία. 

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.