Πέμπτη
5 Νοεμβρίου 2026
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5890RSS FEED
Πόσο χρόνο οι κυβερνώντες μπορούν να ισορροπούν πάνω σε δύο βάρκες;
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Καθημερινά γίνεται φανερό ότι οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης, δύσκολα μπορούν πλέον να παραπλανήσουν τους πολίτες, πέραν του σκληρού πυρήνα των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθημερινά γίνεται φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του, δύσκολα μπορούν να νικήσουν το ιδεολογικό και κομματικό τους DΝΑ.

Το κομματικό παρελθόν των πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης, οι δηλώσεις και οι πράξεις τους δείχνουν σε κάθε ευκαιρία την απέχθειά τους, στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κατά συνέπεια, όλες οι παρατηρούμενες δυσλειτουργίες, αφορούν την καρδιά  του προβλήματος, δηλαδή το είδος της οικονομίας που οραματίζεται ο σκληρός πυρήνας του κόμματος.

Συνεπώς, όσοι ενθουσιάζονται από την ψήφιση μνημονιακών μέτρων από την συγκυβέρνηση, μένουν στην επιφάνεια των γεγονότων, γιατί απλά αυτά τα μέτρα, απ’ ότι φαίνεται, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Η απογύμνωση των κυβερνητικών τακτικισμών από τα ισχυρά περιβλήματα  επαναστατικής ρητορείας, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ, με σαφήνεια, σε κοινωνική περιχαράκωση μόνο σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο.

Ο κ. Τσίπρας στόχο είχε να πάρει και να κρατήσει την εξουσία και όχι να κάνει τις πραγματικές ρήξεις.

Και τούτο διότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι το καινούργιο, αντιπροσωπεύει το παλιό που προσπαθεί με χιλιάδες τρόπους να παραμείνει στην εξουσία.

Ένεκα τούτων η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και στο κοντινό μέλλον θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αδυνατεί να διατυπώσει πειστική πρόταση.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Όμως η ομαλή πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία έως το 2019, είναι ναρκοθετημένη από την αφετηρία της.

Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης, είναι πιθανό από τη μια  να επιφέρει τριγμούς στην ενότητα του κόμματος και από την άλλη, αποτελεί επιπλέον πρόσθετο πρόβλημα, η ποιότητα των νέων συμμάχων.

Ωστόσο και αν παρακαμφθεί ο σκόπελος του ανασχηματισμού, στον ορίζοντα υπάρχει η δεύτερη αξιολόγηση, τα εργασιακά και κυρίως  η οργή του κόσμου.

Όλα δείχνουν ότι το Σεπτέμβριο οι δεσμεύσεις, οι εξαρτήσεις και οι ανατροπές, θα καταστήσουν την κοινωνία και την οικονομία, μηχανισμούς «οικειοθελούς κράτησης».

Τα μέτρα και οι μεθοδεύσεις θα δημιουργήσουν, ανάλογα με την περίπτωση, έναν ασφυκτικό κλοιό γύρο από επαγγελματικές τάξεις, ειδικότητες, και κοινωνικές ομάδες.

Γι’ αυτό και η προκήρυξη πρόωρων  εκλογών εντός του Φθινοπώρου, με στόχο την ευπρόσωπη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γεγονός που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συμβεί.

Ενισχυτικό της ανωτέρω θέσης, είναι η δημόσια επικοινωνιακή παρέμβαση του πρωθυπουργού και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση.

Όμως οι  εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά καλύπτουν τις απώλειες που υφίστανται οι χαμηλοσυνταξιούχοι από την ολική ή μερική περικοπή του ΕΚΑΣ, τη σημαντική μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τη δραματική μείωση του μερίσματος των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Όμως, είναι σίγουρο ότι αν οι κυβερνώντες συνεχίσουν έτσι, η χώρα θα βουλιάξει οριστικά.

Η κατάσταση της οικονομίας, η λογική και η Ιστορία, λένε ότι τα χρονικά περιθώρια της συγκυβέρνησης, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Είναι πλέον σαφές ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε τραγική κατάσταση και ως εκ τούτου, ο δρόμος των  μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος που μένει να ακολουθήσει προκειμένου να ανακάμψει.

Τούτων δοθέντων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι την επομένη των εκλογών, είναι ανάγκη να συγκροτηθεί μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ευρύτατη συμμετοχή, ακόμα και αν η ΝΔ καταφέρει μια μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.