Παρασκευή
24 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4023RSS FEED
Για την έξοδο από το μνημόνιοΠεριμένοντας την τρόικα...
11/11/2014

Τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Απ' την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για σκληρή και δύσκολη, τονίζοντας πάντως ότι είναι «η τελευταία πριν την έξοδο από το μνημόνιο και συνεπώς αξίζει τον κόπο».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι και οι δύο ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών για την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και σημείωσε πως ο στόχος είναι διπλός:

«Αφενός να οληκληρώσουμε αυτήν την τελευταία επιθεώρηση και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την επόμενη φάση, μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την Ε.Ε.».

«Θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε ξανά μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνουν εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ο ελληνικός λαός, «θα έχει το ταχύτερο δυνατό -και πάντως πριν τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία- την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους» για τη μετά το μνημόνιο εποχή, «ώστε η χώρα να αλλάξει σελίδα με ασφαλή τρόπο».

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το εξής δίλημμα: «Είτε θα διαλέξουμε μια λύση που έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους ή θα επιλέξουμε άλλες λύσεις που είναι επισφαλείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του λαού».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Αθήνας σε σχέσημε τις πιέσεις της τρόικας ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «δεν υπάρχουν πιέσεις της τρόικας».

Υπάρχει, συνέχισε μια διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται για όλους αυτούς τους λόγους ταυτόχρονα.

«Και ακριβώς επειδή γίνεται σε πολλά επίπεδα, είναι πολύπλοκη. Η Αθήνα απαντά με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει στον ελληνικό λαό. Δηλαδή ότι θα πάμε σε μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας».

Η λύση αυτή σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός, δηλαδή όπως διευκρίνισε, καλύτερο δημόσιο τομέα, καλύτερη δημόσια διοίκηση, καλύτερη δικαιοσύνη, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.

«Αυτό τους δίνουμε. Τους δίνουμε πράγματα, που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη ο τόπος, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και το μέλλον των παιδιών μας» πρόσθεσε.