Τρίτη
23 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4965RSS FEED
Αυτοανοσία και Θυρεοειδής Αδένας
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

Φαίνεται ότι το stress παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των διαφόρων αυτοάνοσων νόσων. Το stress ειδικότερα έχει αναφερθεί σαν αιτιολογικός παράγοντας πρόκλησης νόσων του θυρεοειδούς αδένα όπως είναι η νόσος Grave’s και επίσης έχει ενοχοποιηθεί σαν ένας από τους βασικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες για την εμφάνιση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Γενικά τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αδένα αφορούν ποσοστά κυμαινόμενα από 2% - 5% στις Δυτικές χώρες της Ευρώπης.

Οι κλινικές εκδηλώσεις εμφανίζονται φάσμα εκδηλώσεων από την νόσο Grave’s ως την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Έχει αποδειχθεί ότι αλληλοεπίδραση υπάρχει μεταξύ γενετικού υποστρώματος – περιβαλλοντικών παραγόντων με κατάληξη την δημιουργία αυτοανοσίας και καταστροφής του θυρεοειδικού ιστού.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστά 79% γενετικού υποστρώματος εμφανίζουν τα αυτοάνοσα θυρεοειδικά νοσήματα ενώ 21% ποσοστά για ανάπτυξη των ίδιων νόσων οφείλονται σε παράγοντες περιβάλλοντος.

Τα γονίδια που επηρεάζονται είναι :

  1. Τα γονίδια ιστοσυμβατότητας.

  2. Το κυτοτοξικό Τ λεμφοκύτταρον-4 αντιγόνο.

  3. Μόριο CD40.

  4. Γονίδια υποδοχέων TSH και θυρεοσφαιρίνης.

Το ακριβές υπόστρωμα των παραγόντων του περιβάλλοντος στην δημιουργία της αυτοανοσίας του θυρεοειδή αδένα δεν είναι διευκρινισμένο αλλά η ενοχοποίηση παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως :

α) ιωδίου και τροφές που το περιέχουν,

β) το Stress,

γ) τα διάφορα φάρμακα,

δ) οι λοιμώξεις, είναι αναμφισβήτητος.

Η μελλοντική διευρένηση του αιτιοπαθογενετικού υποστρώματος και σύνδεση του stress και των παθήσεων που προκαλεί αυτό στον θυρεοειδή αδένα, θα δώσει νέες στρατηγικές αντιμετώπισης, πρόληψης, θεραπείας των παθήσεων αυτών