Σαββατοκύριακo
11-12  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4983RSS FEED
Εγγύηση καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώΤα βρήκαν στα οικονομικά, το… παλεύουν για την ανεργία
Αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και άμεση δράση για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, όπου σε ορισμένες χώρες, όπως η δικιά μου, έχει εκτοξευθεί» δήλωσε, προσθέτοντας:

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να σκεφτούμε μη συμβατικά και η όποια λύση βρούμε θα πρέπει να έχει δραστικά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου, καθώς το καμπανάκι έχει χτυπήσει εδώ και καιρό και η Ευρώπη καλείται να δώσει αποτελεσματικές λύσεις, αφήνοντας κατά μέρος τα ευχολόγια.

Στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, με πρωτεύον το ζήτημα της ανεργίας των νέων και δημιουργίας θέσεων εργασίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» ενθαρρύνουν τον επαναπρογραμματισμό των κονδυλίων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, που δεν έχουν διατεθεί και κυρίως των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (για επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση). Δίνουν επίσης έμφαση στην κινητικότητα των νέων και την κατάρτιση.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από μία και μόνο Σύνοδο μια συνολική λύση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.

Το βράδυ, κατά το δείπνο εργασίας, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, σε μια αναθεωρημένη φόρμουλα προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία και από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 μεταξύ των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, τους πολίτες της και την οικονομία της» τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και με τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Ιρλανδίας, Έντα Κένι, λίγο μετά τις συνομιλίες τους.

Όπως επεσήμανε ο Ζ. Μπαρόζο, η συμφωνία προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία, τόσο στις πληρωμές, όσο και στις εγγυήσεις.

«Προβλέπει, επίσης εμπροσθοβαρείς δαπάνες σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση των νέων και το πρόγραμμα Erasmus, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την έρευνα, ενώ παράλληλα καθίσταται δυνατή η αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, για τις χώρες που το επιθυμούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Κένι δήλωσε πως είναι «πεπεισμένος» πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, προσθέτοντας πως για την έγκρισή της χρειάζεται ομοφωνία.

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες ικανοποιεί σε γενικές γραμμές τις προϋποθέσεις που έθετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ΠΔΠ της περιόδου 2014-2020, ενώ παράλληλα στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Εάν η συμφωνία εγκριθεί, το 2014 θα μπορούν να αποδεσμευτούν 3,6 δις ευρώ από το σύνολο των 6 δις που προβλέπει το Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τους Νέους.

Το σχέδιο του ΠΔΠ της επόμενης επταετίας, στο οποίο είχαν καταλήξει τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωπαίοι ιθύνοντες προέβλεπε 960 δισεκ. ευρώ σε εγγυήσεις και 913 δισεκ. ευρώ σε πληρωμές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχτηκε το ύψος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αλλά συνέχιζε να προβάλει ως όρο τη μεγαλύτερη ευελιξία των εγγυήσεων και την αναθεώρηση των πληρωμών από το 2016 και μετά.

Παράλληλα, στο Ecofin επιτεύχθηκε συμφωνία για τους κανόνες διάσωσης και εκκαθάρισης προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών και προβλέπει την επιβολή ζημιών στους μετόχους, ομολογιούχους και στο τέλος τους μεγάλους καταθέτες τους, αλλά δίνει, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, την διακριτική ευχέρεια στις χώρες όσον αφορά την κατανομή των ζημιών.

Επίσης, η συμφωνία επιτρέπει ρητά τη δυνατότητα κρατικοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων στην περίπτωση που αυτά θεωρηθούν σημαντικά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Προβλέπεται, ακόμη, η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες ίσης με το 1,3% των ασφαλισμένων καταθέσεων τους (δηλαδή των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ) και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από το 2018, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και της εφημερίδας Financial Times, ενώ θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι καταθέτες με αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ εξαιρούνται από την επιβολή ζημιών, ενώ ευνοϊκότερη μεταχείριση (preferential status) προβλέπεται και για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Την ελάχιστη ζημία που πρέπει να επωμισθούν οι μέτοχοι και πιστωτές των τραπεζών αντιστοιχεί στο 8% του παθητικού τους, πριν αποκτήσουν οι χώρες το περιθώριο να προστατεύσουν συγκεκριμένους πιστωτές από ζημιές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.