«Ξύνισε» η Άγκυρα με την Κομισιόν11/11/2010
Έξω φρενών εμφανίζεται η Τουρκία με την έκθεση προόδου της Κομισιόν σχετικά με την ενταξιακή της πορεία. Παρά το γεγονός ότι οι εταίροι μας αντιμετωπίζουν μάλλον χαλαρά την γείτονα στα θέματα των παραβιάσεων στο Αιγαίο – που στην έκθεση αναφέρονται ως… ελληνικές καταγγελίες – και παρουσιάζουν μια γενική εικόνα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Άγκυρα ενοχλήθηκε από την «εμμονή» της Κομισιόν στο θέμα της Κύπρου και του casus belli.
Και αυτό παρά το γεγονός πως και σ’ αυτήν την περίπτωση τα θέματα τίθενται καθαρά «υπηρεσιακά». Η έκθεση δηλαδή κάνει αναφορά στην ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, καθώς και την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα περί σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και πάλι ως επανάληψη παλαιοτέρων αναφορών.
Αντίθετα, επαινείται η προσπάθεια της Τουρκίας στα θέματα της οικονομίας, ενώ καταδικαστική είναι για την γείτονα η έκθεση όσον αφορά στα θρησκευτικά και στα ανθρώπινα δικαιώματα – με ειδική αναφορά στην ελληνική μειονότητα που συνεχίζει να έχει προβλήματα εκπαιδευτικού και περιουσιακού τύπου.
Παρά τον χαλαρό τρόπο αντιμετώπισης σημαντικών για το κοινοτικό κεκτημένο θεμάτων, η Τουρκία αντέδρασε. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του περιμένει εδώ και μισόν αιώνα την ένταξή της στην ΕΕ και τείνει να… βαρεθεί, αλλά ο αρμόδιος για την διεύρυνση Επίτροπος Φούλε δήλωσε πως η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Κύπρου θα επιταχύνει την διαδικασία εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, αφού εκφράζεται γενικώς η ικανοποίηση για τα ευνοϊκά σχόλια της έκθεσης, διακηρύσσεται πως μόνο η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού!
«Παρ' όλες τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς δεν έχει προς το παρόν σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Αυτό όμως, δεν οφείλεται ούτε στην Τουρκία ούτε στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Και για το λόγο αυτό, ξενίζει το γεγονός ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται όροι περί προσδοκίας για δραστήρια στήριξη της Τουρκίας».
Και βέβαια, για άλλη μια φορά μιλούν για «πραγματικότητες» στο νησί: «Εάν (η ΕΕ) επιθυμεί να ανοίξει το δρόμο για τη λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες αυτές και πρώτα από όλα να δώσει τέλος στον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με την απόφαση του Συμβουλίου στις 26 Απριλίου 2004».
Από το Παρίσι όπου βρίσκεται, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία για να γίνει «παγκόσμιος παίκτης». Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 24 «αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, θα είναι γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και του 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι περιφρονεί μία τέτοια ευκαιρία».