Τρίτη
20 Αυγούστου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3257RSS FEED
Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη ΒουλήΜε το βλέμμα στην επόμενη ημέρα
16/01/2019

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η ημέρα της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν σκληρά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ωστόσο κατάφερε να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που τη στηρίζουν.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «κόμμα ακορντεόν» τους ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Παρατήρησε επίσης ότι τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν ανέβηκαν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους», σχολίασε.

«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει. «Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παραποιήσει τις αναλογίες στις επιτροπές της Βουλής.

Είπε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα είστε ντε φάκτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της βουλής». Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα την υπηρέτησε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει», καθώς και ότι έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, επιβαρύνοντας τους πολίτες με φόρους.

 

Η Φώφη Γεννηματά

Να ορίσει ημερομηνία εκλογών κάλεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Προλαβαίνουμε να ψηφισουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86. Μετά, πάμε σε εθνικές εκλογές», τόνισε μιλώντας στη Βουλη.

«Θα σκίζατε τα μνημόνια και σκίσατε τη μεσαία τάξη», σημείωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία από τον Λευκό Πύργο έως την Κνωσό. «Πώς να μην χαμογελάει η κ. Μέρκελ μετά;», διερωτήθηκε.

«Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό», δήλωσε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε πως έδωσε «συγχωροχάρτι στην καραμανλική περίοδο».

Διερωτήθηκε επίσης «τι σχέση μπορεί να έχουν οι δανεικοί πρόθυμοι ακροδεξιοί που σας στηρίζουν με τους αγνούς ανθρώπους της Αριστεράς;». Είπε επιπλέον ότι «εμείς θα είμαστε σταθερά απέναντι σε όποιον προσπαθεί να περιορίσει την έκφραση του δημοκρατικού λόγου».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ξεκάθαρο μήνυμα για την καταψήφιση της κυβέρνησης έστειλε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, επίσης, πως το ΚΚΕ καταψηφίζει ξεκάθαρα την κυβερνηση που φόρτωσε στο λαό ασήκωτα βάρη και συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων με συνεχείς μειώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα η κυβέρνηση «καλλιεργεί αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία που υπηρετεί μπορεί να γίνει φιλολαϊκή».


Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Μια ψήφος εμπιστοσύνης δίνει λευκή επιταγή για συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές που δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κρύβονται και αρνούνται να εξηγήσουν το γιατί.

Είπε επίσης ότι ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. «Αντιθέτως θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε κάθε βουλευτή της νέας πλειοψηφίας να ξεκαθαρίσει σήμερα τι θα κάνει. «Εκτός αν έχουν σκοπό να παραμείνουν ντεμέκ Μακεδονομάχοι, με υπουργικά κοστούμια και φορέματα», πρόσθεσε.