Πέμπτη
8 Δεκεμβρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4463RSS FEED
Παγίδα το προσκλητήριο για χαλαρή ψήφοΜπλόφα και για την «Μητέρα των Μαχών»
Με τον δεύτερο γύρο των (λεγομένων) αυτοδιοικητικών εκλογών προ των πυλών, οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου παλεύουν απεγνωσμένα για την επικράτηση.
 
Παρά την εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ απόπειρα υποβάθμισης του δεύτερου γύρου της εκλογικής μάχης, αυτός είναι και ο πλέον σημαντικός.  Από την έκβασή του κρίνεται ο τελικός νικητής και επομένως οι δηλώσεις περί ολοκλήρωσης του πολιτικού σκέλους των εκλογών και περί επιστροφής του εκλογικού αγώνα στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του, αποτελούν μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαπάτησης και υποκλοπής της ψήφου των πολιτών.

Η χαλαρή, δήθεν αυτοδιοικητική ψήφος, αποτελεί την δεύτερη μπλόφα της κυβέρνησης (βλέπε άρθρο).Πρόκειται για ένα ακόμη προπαγανδιστικό τρυκ, προκειμένου να επιτύχει και το δεύτερο σκέλος του σχεδίου.

Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλά πως αν χάσει την Περιφέρεια Αττικής ή τον  Δήμο του Πειραιά, εξαφανίζεται συνολικά ό,τι έχτισε με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Γνωρίζει επίσης πως αν κερδίσει τον Δήμο της Αθήνας  θα έχει πλέον επικρατήσει απόλυτα σε επίπεδο συμβόλων και  θα μπορεί άνετα να μιλά για ανανέωση εντολής και απόλυτη νομιμοποίηση όσων αποφάσεων θα αρχίσει να λαμβάνει από την Δευτέρα.

Με βάση τα χθεσινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία περισσότερο από ότι η Αργεντινή – κάτι που αν συμβεί θα το χρεωθεί, όσο και αν μιλά για το παρελθόν – το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τη νίκη του δεύτερου γύρου περισσότερο από αυτήν που υποστηρίζει πως πέτυχε στον πρώτο γύρο.

Η τρόικα βρίσκεται εδώ, ο οίκος Fitch το ίδιο, την Δευτέρα, επομένη των εκλογών, η Eurostat θα ανακοινώσει την προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος, που θα διαμορφωθεί στο 15,5% και  αναγκαστικά θα φέρει νέα μέτρα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός των Οικονομικών δήλωνε πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο συμπιέζεται ανάμεσα σε δύο μυλόπετρες. Από την μια η τρόικα απαιτεί σκληρά μέτρα και περιστολή δαπανών και από την άλλη, χθες, ο αρμόδιος για την αναπτυξιακή βοήθεια επίτροπος τοποθέτησε την Ελλάδα μεταξύ των «κοντόφθαλμων» χωρών που λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων τους σκοπεύουν να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Παράλληλα,  πληθαίνουν και οι φωνές διαμαρτυρίας για έλλειμμα αναπτυξιακής πολιτικής και για τα λουκέτα των επιχειρήσεων. Χθες, ήταν η σειρά του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτη, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποκάλυψε πως στην Ελλάδα, από τον Ιούνιο, κλείνουν κάθε μήνα 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια μάλιστα ώρα που η Ελλάδα διατηρεί ένα αλλοπρόσαλλο φορολογικό σύστημα, η Ιρλανδία, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, διατηρεί τον εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, με τον υπουργός Οικονομικών της χώρας να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης.

Χθες έγινε επίσης γνωστό, αν και όχι επισήμως, πως η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2010 θα διαμορφωθεί στο 9,3% και όχι στο 7,8% του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Πρόκειται για νέο καμπανάκι όσον αφορά στην υστέρηση σε έσοδα, που επίσης θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε νέο φοροκυνήγι. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, για την κυβέρνηση ήταν αναγκαίο να καταφύγει στην δεύτερη μπλόφα της προεκλογικής αυτής περιόδου.