Τρίτη
23 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4965RSS FEED
Tο πιθανότερο σενάριο για την τύχη των ελληνικών τραπεζών
Γράφει ο
Ηλίας Καραβόλιας
Πολλά ακούγονται και γράφονται, μήνες τώρα, για την περίφημη  ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η τύχη τους, συνδέεται τόσο με την πρόοδο της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων( PSI) και το όποιο κούρεμα προκύψει, αλλά και με τις ανακοινώσεις-που καθυστερούν εσκεμμένα- από την Blackrock, σχετικά με την επισφάλεια των δανειακών χαρτοφυλακίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Θεωρώ, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, και εκτιμώντας ρεαλιστικά την κατάσταση, ότι ένα σύνθετο σχέδιο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, παίρνει σάρκα και οστά αυτές τις ημέρες, το οποίο και θα κατατεθεί σύντομα στους εκπροσώπους της τρόικας.

Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δύο βασικές υποχρεώσεις : προς τα τέλη Απριλίου πρέπει να ανακοινώσουν μακροπρόθεσμα business plans (Capital Plans), δηλαδή τα σχέδια τους για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων ανακεφαλαιοποίησης και προς τα τέλη Μαΐου  πρέπει να συμμορφωθούν με τους πανευρωπαϊκούς κανόνες εποπτείας (δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας), πιο συγκεκριμένα να περάσουν το τεστ από   την Τράπεζα της Ελλάδος, ως προς το 10% (δείκτης φερεγγυότητας).

Είναι επίσης γνωστό ότι οι έλληνες τραπεζίτες στοχεύουν μαξιμαλιστικά  ώστε και να μην γίνουν συνέταιροι με το ελληνικό δημόσιο, αλλά και να μην ενισχύσουν με δικά τους κεφάλαια την φερεγγυότητα τους, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι  θα μπορούσαν να συνδράμουν με  κεφαλαιακές ενισχύσεις ,αρκεί να είναι οι… τελευταίες που θα χρειαστούν!

Το σχέδιο που φαίνεται να εκπονείται προβλέπει ότι τόσο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα συμμετάσχουν στις αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με έναν συνδυασμό κοινών και προνομιούχων μετοχών, που θα εξασφαλίζει την ίδια τιμή συμμετοχής, για δημόσιο και ιδιώτες. Ουσιαστικά, το ύψος των κοινών μετοχών που θα αποκτήσει λόγω αναγκαστικής στήριξης το ΤΧΣ, θα καθοριστεί από το ύψος  συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

Να το διατυπώσω πιο απλά: αν μια τράπεζα χρειαστεί για ανακεφαλαιοποίηση 1 δις ευρώ, επειδή ο δείκτης της (core tier 1) θα είναι πχ στο 7 % αντί  το 10% που ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος, το πιθανό σενάριο που περιγράφω σημαίνει ότι θα γίνει αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές μεν ,και αν οι  βασικοί και οι υπόλοιποι μέτοχοι, που  θα κληθούν να συμμετάσχουν στην ίδια τιμή μετοχής με το ΤΧΣ, συγκεντρώσουν πχ 300 εκατομ., το υπόλοιπο των 700 εκατ. θα τα καλύψει το ΤΧΣ στην ίδια τιμή με τους βασικούς μετόχους, αποκτώντας κοινές μετοχές.  Εάν ακόμα και τότε η  τράπεζα θα εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μικρότερο του 10% , τότε , την διαφορά θα καλύψει το ΤΧΣ με προνομιούχες μετοχές( οπότε δεν θα ξεπερνούν το 50% του νέου μτχ. κεφαλαίου, όπως ορίζει η νομοθεσία περί λειτουργίας πιστωτικών ιδρυμάτων).

Όλοι φυσικά στην αγορά γνωρίζουν ότι με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, σχεδόν όλες οι άλλες δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, αφού στο ταμπλό του ΧΑΑ, οι τιμές τους είναι πλήρως απαξιωμένες. (ΣΗΜ: ίσως δούμε σύντομα ανακοινώσεις για την γνωστή τακτική που βοηθάει τις αυξήσεις μτχ κεφαλαίου, το reverse split, οπότε και στο μειώνεται ο αριθμός των  μετοχών που κυκλοφορούν στην αγορά και θα αυξάνεται ονομαστικά η χρηματιστηριακή τιμή).

Πάντως η μεσοβέζικη λύση της μερικής κρατικοποίησης, ικανοποιεί πολλές πλευρές, όχι όλες, αλλά αναγκαστικά τις εμπλέκει στο να εισφέρουν στην διάσωση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς να έχουμε φαινόμενα ‘εθνικοποίησης’, ούτε και πλήρους απεμπλοκής των κερδισμένων, εδώ και χρόνια, βασικών μετόχων…