Σαββατοκύριακo
1-2  Οκτωβρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4395RSS FEED
Μάχες οπισθοφυλακής σε ΔΕΗ και ΟΤΕΕπιστρέφει ο μονόδρομος μετά το διάλειμμα μετά δημοσίων θεαμάτων
Ένα «ευχάριστο διάλειμμα» μετά δημοσίων θεαμάτων ήταν, όπως αποδεικνύεται, το τριήμερο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα γνωστά επεισόδια με αφορμή την… γέννηση της Δημοκρατίας

Προπαγανδιστικά καταβλήθηκε προσπάθεια το όλο εγχείρημα να παρουσιαστεί διεθνώς ως λήξη συναγερμού. Η συνεδρίαση παρουσιαζόταν σε… απευθείας μετάδοση από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, που εμφανίστηκαν να αγωνιούν για κάτι που ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή.

Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να μοιράσουν συγχαρητήρια για την… μεγάλη επιτυχία, προσθέτοντας, βέβαια, ότι περιμένουν το «δεύτερο βήμα», επιμένοντας ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι μονόδρομος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο.

Στην Ελλάδα τα πράγματα ήσαν διαφορετικά από την επομένη του «θριάμβου». Το Μεσοπρόθεσμο και η ψήφισή του παραμένουν το μεγάλο αγκάθι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφιστεί – έστω και με μια-δυο διαρροές, όπως αυτή του βουλευτή Αλέξανδρου Αθανασιάδη.

Παρ’ όλα αυτά, χθες και σήμερα έχουμε επιστρέψει στις συνεδριάσεις – μασάζ. Χθες συνεδρίασαν η κυβερνητική επιτροπή – για πρώτη φορά – και το υπουργικό συμβούλιο.

Σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών θα ξαναπάει το Μεσοπρόθεσμο στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βελτιώσεις που έχουν διαφημιστεί (και που χάρη στις οποίες βουλευτές δηλώνουν ικανοποιημένοι και… καλυμμένοι) δείχνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, που συσκέπτεται με τον νέο τσάρο και δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της.

Εν ολίγοις, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα τους τελευταίους μήνες, αμέσως μετά το «δόξα σοι ο Θεός», ήλθε το «βοήθα Παναγιά».

Την ίδια ώρα ξεκινά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, ενώ έχει αρχίσει αγώνας δρόμου για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να απελευθερωθεί η πέμπτη δόση του δανείου των 12 δις ευρώ.

Παράλληλα διεξάγεται και ο γνωστός «πόλεμος της ΔΕΗ» - με τον οποίο όμως δεν βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση τα διεθνή δίκτυα.

Ούτε έκαναν σύνδεση με το υπουργείο Υποδομών, που χθες καταλήφθηκε από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ούτε με την απόφαση των συνδικαλιστών να… κόψουν το ρεύμα στα υπουργεία.

Και βέβαια, όλοι όσοι προχτές κρατούσαν στο εξωτερικό την ανάσα τους μήπως και δεν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – ασχολούνταν δηλαδή με εντελώς ανύπαρκτο θέμα – δεν πληροφορήθηκαν ούτε το εξώδικο που έλαβαν οι επιτελείς του ΟΤΕ από τους συνδικαλιστές του Οργανισμού, οι οποίοι μάλιστα επικαλούνται και τις… καλές υπηρεσίες ενός υφυπουργού, του κ. Κεγκέρογλου!

Και τι λένε στο εξώδικό τους; Μα ότι είναι παράνομη η εφαρμογή του ωραρίου των 40 ωρών την εβδομάδα – που ισχύει για όλους τους κοινούς θνητούς οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν κάποια εργασία σ’ αυτή τη χώρα – και αυθαίρετη η μη καταβολή αμοιβής για τον «επιβληθέντα πρόσθετο χρόνο εργασίας, μιας ώρας και σαράντα λεπτών εβδομαδιαίως»!

Καταγγέλλουν επίσης και την «μονομερή και αυθαίρετη κατάργηση υπερωριακής απασχόλησης των οδηγών»! Δηλαδή πρέπει υποχρεωτικά να απασχολούνται υπερωριακά κάποιοι εργαζόμενοι, την ώρα που σε άλλους έχει επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία.

Κάπου μεταξύ ΔΕΗ και ΟΤΕ δεν χάνεται απλώς το Μεσοπρόθεσμο. Χάνεται και οποιαδήποτε περίπτωση να γίνουν αποδεκτές οι βελτιώσεις του, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση και για τους μη προνομιούχους υπηκόους της κυβέρνησης…