Σάββατο
27 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Μοσκοβισί: Δε χρειάζεται λεπτομερής δέσμη μέτρωνΠασχαλινό αδιέξοδο που θυμίζει... καλοκαίρι του 2015
30/04/2016

Χωρίς καμία ελπίδα για... Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η φημολογία για πρόωρες εκλογές εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαψεύδει τις φήμες για προσφυγή στις κάλπες, κατηγορώντας για ακόμη μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι «προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας που υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Την άποψή του ότι «δε χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα».

Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επανέλαβε ότι «θέλουμε το ΔΝΤ», ωστόσο υποστήριξε ότι οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», χωρίς όμως να γίνεται παράβαση της νομοθεσίας.

Τόνισε επιπλέον ότι ο μηχανισμός πρέπει να γίνει αποδεκτός από την ελληνική πλευρά και να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας.

Υπενθύμισε επίσης ότι η άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πως το πρώτο βασικό πακέτο μέτρων θα είναι «αρκετό» για να επιτύχει η Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Ο κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε διαπίστωσε πρόοδο «καλύτερης ποιότητας» σε σχέση με «προηγούμενους μήνες ακόμα και χρόνια». Είπε επίσης ότι είναι άτοπο να δίνεται μια εντύπωση κρίσης.

«Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο 99% της συμφωνίας για το πρώτο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας, που ήρθε μετά από πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο».