Πέμπτη
8 Δεκεμβρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4463RSS FEED
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2015» ΘΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΧΡΟΝΙΑΟκτώ πόλεις για τον «πράσινο τίτλο»
02/11/2012
Οκτώ πόλεις διεκδικούν τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2015».

Η προθεσμία συμμετοχής στον σχετικό διαγωνισμό, που οργανώνεται στην ΕΕ, έληξε, και οι πόλεις που συμμετέχουν στο σχετικό διαγωνισμό είναι οι ακόλουθες:

Bristol (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ)
Brüssel (ΒΕΛΓΙΟ)
Bydgoszcz (ΠΟΛΩΝΙΑ)
Dublin (ΙΡΛΑΝΔΙΑ)
Glasgow (Vereinigtes Königreich)
Kaunas (Litauen)
Kütahya (ΤΟΥΚΙΑ)
Ljubljana (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)

Όπως δήλωσε Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ  Janez Potočnik αυτή είναι η έκτη χρονιά για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι υποβάλουν  αίτηση συμμετοχής πόλεις, οι οποίες είχαν υποβάλει, ξανά στο παρελθόν, κι άλλες, που δεν είχαν ποτέ ζητήσει.

Η πόλη που επιλέγεται ως η «πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης», πρέπει να εφαρμόζει πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, πρωτοποριακού χαρακτήρα, και να πληροί σειρά προϋποθέσεων σε σχετικά θέματα.

Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες με βάση 12 δείκτες, που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή  την ενεργειακή απόδοση, τις βιώσιμες, τοπικές μεταφορές, την ηχορύπανση, την ποιότητα του αέρα, το πράσινο στις πόλεις και την αειφόρο χρήση της γης, τη διαχείριση των αποβλήτων, την κατανάλωση νερού και την επεξεργασία των λυμάτων.

Η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο της  «Πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης» ήταν η Στοκχόλμη το 2010, και η δεύτερη το Αμβούργο το 2011.

Blog:marina anastas.kourbela