Σάββατο
27 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Αισιοδοξία ΜοσκοβισίΌλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά- Σε κατάσταση αναμονής
24/04/2017

Με τις διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης να συνεχίζονται, επιστρέφουν τις προσεχείς ημέρες οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, ενώ τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, παρά τις κυβερνητικές αναφορές.

Ωστόσο, βέβαιος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μοσκοβισί έκανε λόγο για θετικές συνομιλίες για την Ελλάδα, στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ανέφερε επίσης ότι τα κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία στο εσωτερικό του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει σχετικές αναφορές ο κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο δεν είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά τους, οι New York Times ανέφεραν ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται διχασμένο για το αν θα δεσμευτεί σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Κατά την αμερικανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «συναντήθηκε με αξιωματούχους, αλλά μικρή πρόοδος έγινε, σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις».

Για περισσότερο από ένα χρόνο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «φωνάζουν» ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε νέο πρόγραμμα διάσωσης αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να διευκολύνουν την Ελλάδα με το βαρύ χρέος, συνεχίζει το άρθρο.

«Η απροθυμία του Ταμείου να χορηγήσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα υπογραμμίζει μία ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ- και της διοίκησης Τραμπ- ότι το Ταμείο ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα. Επίσης βλέπουν την ευθύνη για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας ως κάποια που ανήκει πρωταρχικά στην Ευρώπη, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει το 80% του ελληνικού χρέους» σημειώνεται.