Τετάρτη
1 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4973RSS FEED
Από Συμβούλιο της Ευρώπης και ΦάιμανΣκληρή κριτική για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Την ανάγκη να δοθεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα η μάχη για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεση της για το 2012, η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, MONEYVAL.

Η έκθεση, που αναφέρεται και στα θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε 22 ευρωπαϊκές χώρες (από ένα σύνολο 30 χωρών που τελούν υπό την παρακολούθηση της Επιτροπής), υπογραμμίζει την ανάγκη η Δικαιοσύνη να κάνει περισσότερα στους κρίσιμους αυτούς τομείς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ελάχιστες είναι οι καταδίκες για ξέπλυμα χρήματος και οι αποφάσεις για δήμευση περιουσιών που έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα και φέρνουν σημαντικά έσοδα στις οικονομίες.

Επίσης, πολύ λίγες είναι οι καταδίκες των αποδεδειγμένα εμπλεκόμενων σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8) για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής, ο αντιπρόεδρος της MONEYVAL Άντον Μπαρτόλο, κάλεσε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουν τον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος, σημειώνοντας ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα πιστωτικά ιδρύματα να μην δέχονται πλέον πελάτες και να μην αποδέχονται ύποπτες συναλλαγές, αν προηγούμενα δεν έχουν προσδιορίσει τις πηγές προέλευσης των υπό κατάθεση κεφαλαίων και τις πραγματικές ταυτότητες των κεφαλαιούχων».

Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχονται κεφάλαια που αποτελούν προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων «θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους φήμη, τη φήμη των χωρών τους και την εμπιστοσύνη προς το ευρωπαϊκό και το διεθνές τραπεζικό σύστημα».
   
Την ίδια ώρα, κριτική στις κοινοτικές χώρες της Νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση, άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, καθώς, όπως είπε, έχουν επενδύσει μόνον ελάχιστα, στο κράτος δικαίου, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σε δίκαια και λειτουργούντα φορολογικά συστήματα, καθώς και στον αγώνα κατά της μη ασφαλισμένης εργασίας.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η Ελλάδα και η Κύπρος, ακόμη και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα βρίσκονταν σήμερα σε ευκολότερη θέση, αντίθετα θα είχαν υποστεί τη μία ή την άλλη πτώχευση που δεν θα έπληττε εκείνους οι οποίοι έχουν τα χρήματά τους σε καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά τους Έλληνες εργαζόμενους.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να θέσει κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να δημιουργήσει μια Τραπεζική Ένωση για να αποτρέψει την κρίση ή να υποχρεώσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν περισσότερο στο κόστος της κρίσης τους.