Πέμπτη
8 Δεκεμβρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4463RSS FEED
Σε δύσκολη θέση ο τουρκικός ΣτρατόςΣτη φυλακή το 10% των Στρατηγών
16/02/2011
Ειδικού Συνεργάτη

Οι πρόσφατες συλλήψεις στρατιωτικών για την υπόθεση Εργκενεγκόν προκάλεσαν αναστάτωση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπου υπηρετούν 301 Στρατηγοί και Ναύαρχοι.

Το 10% των Στρατηγών δηλαδή περίπου 30 βρίσκονται αυτή τη στιγμή προφυλακισμένοι .  Το κατηγορητήριο δεν είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από τα στοιχεία που βρέθηκαν προκύπτει ότι ο Στρατός ετοίμαζε πραξικόπημα. Οι Στρατηγοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται σε… όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Ο Γενικός Επιτελάρχης Ισίκ Κοσανέρ  βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γι΄ αυτό και επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.  Ο Επιτελάρχης είναι υποχρεωμένος να στηρίξει τους στενούς συνεργάτες του. Αλλά πώς;  Όπως αναφέρει ο συνεργάτης της εφημερίδας Ταράφ, Μεχμέτ Μπαράνσου, σύντομα θα προφυλακιστούν και δυο πρώην Γενικοί Επιτελάρχες, ο Ιλκέρ Μπασμπούιγ και ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Πανίσχυρος και παντοδύναμος και με διεθνή ακτινοβολία είναι ο νεοοθωμανός σουλτάνος που εργάζεται στα ανάκτορα…. Λογικό λοιπόν να μην μπορεί να ανεχθεί καμία κριτική σε βάρος του. Έτσι, με εντολή του Εισαγγελέα Ζεκεριγιά Οζ,  οι Αστυνομικοί ερεύνησαν εξονυχιστικά τα γραφεία της Ιστοσελίδας OdaTv του γνωστού συγγραφέα δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν και τεσσάρων συνεργατών του. Παράλληλα ερευνήθηκαν επί δεκατρείς ώρες και τα σπίτια τους. Στη συνέχεια βέβαια οι άνθρωποι προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Εργκενεγκόν.

Ο Σονέρ Γιαλτσίν προκάλεσε πολλές φορές την οργή του κ. Ερντογάν τόσο με τα βιβλία , όσο και με την αρθρογραφία του. Στην Ιστοσελίδα του έγραφαν βουλευτές, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι ανάγκαζαν πολλές φορές τους υπουργούς να δίνουν εξηγήσεις για ορισμένα θέματα.

Ο Γιαλτσίν ετοιμαζόταν να λειτουργήσει έναν ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό, όπου θα συγκέντρωνε όλους τους δυναμικούς μαχητές της δημοσιογραφίας, όπως έκανε και με την Ιστοσελίδα του, η οποία  ήταν κάτι σαν  Huffington Post και  Politica.  Αλλά αντί να κατακλύζεται από διαφημίσεις , όπως οι άλλες, φιμώνεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Βλέπετε σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός και να ζητήσει την απομάκρυνση δημοσιογράφου, γιατί δεν του άρεσε η κριτική που του άσκησε, όπως έγινε πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές ποιος θα βγάλει στην επιφάνεια τη φτώχια , τη δυστυχία , την ανεργία των  εκατομμυρίων πολιτών που υποφέρουν στην Τουρκία;  Γιατί μπορεί η χώρα να είναι μέλος της G-20, ο λαός, όμως ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας και δυστυχεί.