
Ο ιός είναι μέλος του γένους των φλαβοϊών (Flavivirus). Απομονώθηκε στο 1947 σε πίθηκο (Rhesus Macacus) στο δάσος Zika της Ουγκάντα.
Μεταδίδεται από τα ημερόβια κουνούπια του γένους Aedes (Aedes albopictus: κουνούπι τίγρης).
Στον άνθρωπο ο ιός προκαλεί την ασθένεια του Zika που από την δεκαετία του 1950 ήταν γνωστή σε μία στενή ζώνη τροπικών περιοχών Αφρικής και Ασίας.
Ο ιός σχετίζεται με τον ιό του ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ καθώς και με τους ιούς που προκαλούν τον ΔΑΓΓΕΙΟ ΠΥΡΕΤΟ – ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΥΡΕΤΟ – ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό.
Από το 2013 αναφέρονται κρούσματα και επιδημίες της νόσου στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό (Γαλλική Πολυνησία – Νησί του Πάσχα – Νησιά Kone – Νέα Καληδονία).
Το έτος 2015 εμφανίζονται μεγάλες επιδημίες στην Βραζιλία και άλλες χώρες Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Χρόνος επώασης δεν είναι σαφής, πιθανόν λίγες ημέρες.
Συμπτώματα : Ποσοστό 80% των ανθρώπων που μολύνονται (90%) δεν έχουν συμπτώματα. Πυρετός, κωλιδοβλατιτώδη εξανθήματα – πονοκέφαλοι – επιπεφυκίτιδα - μυαλγίες – αρθραλγίες – Μηνιγγοεγκαφίτης – σύνδρομο Guillan - Barre Διάρκεια 2-7 ημέρες. Υποχώρηση συμπτωμάτων 3-5 μήνες.
- Μετάδοση της νόσου γίνεται από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο μέσω του αμνιακού υγρού και προκαλεί μόλυνση του βρέφους (αντιγόνο του παθογόνου ιού έχει ανιχνευτεί στον ιστό του εγκεφάλου και στον πλακούντα των μολυσμένων νεογνών). Η μόλυνση του βρέφους προκαλεί – αγενεσία του μεσολόβιου (Corpus callosum) – υδροκεφαλία – ασβεστώσεις εγκεφάλου – διόγκωση κοιλιών εγκεφάλου – ατροφία εγκεφάλου – ανώμαλες περιστροφικές κινήσεις εμβρύου.
- Επίσης μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, προκαλείται από :
Ήδη από ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ έχουν διαγνωστεί 3 νέα κρούσματα στη χώρα μας (Πιερία – Ξάνθη) αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας.
Η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Έτσι οι περιοχές πιθανής μόλυνσης δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Άτομα μεγάλων ηλικιών > 50 ετών και άτομα με ανοσοκατασταλμένα (μεταμοσχεύσεις οργάνων – AIDS – Σακχ. Διαβήτης – Ηπατική, Νεφρική ανεπάρκεια) αποτελούν τις πιο ευάλωτες κατηγορίες στη μόλυνση από τον Zika ιό.
Ref. : - ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ
- Βικιπαίδεια