Σαββατοκύριακo
4-5  Απριλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3485RSS FEED
ΘΕΜΑ: Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται
(Μια… αιρετική προσέγγιση στα Ελληνοτουρκικά)
28/02/2020

 

Γράφει ο Πάνος Ν. Λύρας*

1.-     Οι πρόγονοι έλεγαν ότι ένα παλούκι το βγάζεις από το έδαφος (το ξεμπήγεις) χτυπώντας το με ένα άλλο παλούκι. Και φαίνεται απλό και λογικό. Στα δε Ελληνοτουρκικά αυτό σημαίνει ότι αν ο Τούρκος επινόησε στο Αιγαίο και αλλαχού π.χ. έξι (6) διαφορές, βρες και εσύ άλλες έξι (6) ισοβαρείς, κατά το δυνατόν, και πήγαινε με ένα συνυποσχετικό στη Χάγη να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή την αηδία των καθημερινών τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Στον 21ο αιώνα πρέπει να δίνουμε περισσότερη εμπιστοσύνη σε ένα διεθνή δικαστή παρά στους στρατηγούς. 

2.-     Τώρα, θα ήθελα να σοβαρευτούμε. Ο Τούρκος αεροπόρος περνάει πάνω από ελληνικά νησιά (παραβιάζει δηλαδή τον εθνικό εναέριο χώρο συστηματικά, μας κηρύσσει τον πόλεμο με άλλα λόγια) και εμείς τον αναχαιτίζουμε, ακούω να ανακοινώνεται. Αυτή η δουλειά μου θυμίζει λίγο τον απατημένο σύζυγο που βιντεοσκοπεί τη σκηνή του βιασμού της συζύγου του. Δεν πάμε σε πόλεμο, δικαιολογημένα, γιατί πρωτίστως είμαστε φιλειρηνικός λαός. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να κάνουμε κάτι ισοδύναμο και αξιοπρεπές. Δεν γίνεται να μας φτύνουν και να λέμε ψιχαλίζει. Αν δεν θέλουμε πόλεμο θα πάμε στα δικαστήρια, όπως κάνουν και όλοι οι ιδιώτες που έχουν μπλέξει με ένα προβληματικό γείτονα. Τρίτη λύση δεν υπάρχει.   

3.-     Αν δεν υπογραφεί ένα συνυποσχετικό για κάποια θέματα για να πάμε στα δικαστήρια, θα αρχίσουμε πάλι τους βαρείς εξοπλισμούς και θα δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους Άκηδες να μας κάνουν «εθνικά περήφανους» για τα εξοπλιστικά μας προγράμματα και σε ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό μακελειό, ασχέτως αποτελέσματος, και οι δυο λαοί θα πάμε τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω οικονομικά και πολιτικά. 

4.-     Τα άκαμπτα δόγματα και πείσματα στην εξωτερική πολιτική έχουν κόστος. Η εξέλιξη και οι μεταβαλλόμενες συνθήκες μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε και να αναθεωρούμε τακτικές αν όχι και στρατηγικές ενίοτε. Ευκολότερα ένα ποτάμι ξεριζώνει μια άκαμπτη ελιά (έστω και αν έχει βαθιές ρίζες) παρά ένα καλάμι, του οποίου η άμυνά του στηρίζεται στο να ελίσσεται μπρος – πίσω και τελικά να μένει στη θέση του, να μην ξεριζώνεται.  

5.-     Στους Τσεχοσλοβάκους θέλουμε να μοιάσουμε, που χωρίστηκαν ειρηνικά σε μια νύχτα σε δύο κράτη Τσεχία και Σλοβακία, χωρίς να ριχτεί μια ντουφεκιά, ή στους Γιουγκοσλάβους, που έφαγαν τις σάρκες τους αλλά κράτησαν τους εθνικισμούς τους… ψηλά και στο τέλος έχασαν αυγά και καλάθια; Εντάξει ο Ερντογάν μόνος του είναι μια κινούμενη συμφορά με τις υπερβολές του, ξεκινώντας εσωτερικά με τους δικούς του ανθρώπους. Φυλάκισε και κυνήγησε το μισό πληθυσμό της χώρας του και τώρα κάνει το ζογκλέρ της διεθνούς πολιτικής. Μην αμφιβάλλετε ότι «…όταν το μυρμήγκι βγάζει φτερά πετάει και αυτοκαταστρέφεται…».

6.-     Δεν ποντάρουμε στην αναμενόμενη αυτοκαταστροφή τον κ.Ερντογάν, εμείς αποβλέπουμε σε μια ελληνοτουρκική φιλία που την θεμελίωσαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ γι’ αυτό και δεν απορρίπτουμε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όποιος έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στους στρατηγούς παρά στους δικαστές να σηκώσει το χέρι του. Εγώ δεν το σηκώνω το χέρι μου, τιμώ τους στρατηγούς κάθε χώρας αλλά έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στην κρίση ενός διεθνούς δικαστή ανεξαρτήτως εθνικότητας. 

7.-     Στο δικαστήριο, Ελλάδα και Τουρκία θα πάνε οπλισμένες με επιχειρήματα και αναμένεται να νικήσει εκείνη η χώρα που θα έχει δίκιο, κατά την κρίση των δικαστών. Σε ένα πόλεμο δεν θα νικήσει αυτός που θα έχει δίκιο αλλά ο δυνατότερος ή ο πιο τυχερός. Δεν είμαι σίγουρος ότι σώνει και καλά έχουμε την τύχη ή τη δύναμη με το μέρος μας και δεν θέλω να στείλω τα ελληνόπουλα σε ένα σφαγείο ΑΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ, αζημίως για τα εθνικά μας συμφέροντα.  

8.-     Γράφω παρακάτω μερικά από τα ενδεχόμενα θέματα που οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να συναποφασίσουν για τη σύνταξη ενός συνυποσχετικού για την παραπομπή στη Χάγη.

(1)      Υφαλοκρηπίδα.

(2)      ΑΟΖ.

(3)      Τουρκολιβικό σύμφωνο.

(4)      Casus belli (χωρικά ύδατα 12 νμ).

(5)      Θεολογική Σχολή Χάλκης.

(6)      Δικαιώματα Ελλήνων στην Ίμβρο, Τένεδο, Πόλη.

(7)      Παραβιάσεις Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη.

(8)      Παραβάσεις και παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου 10 νμ από Τούρκους πιλότους.

(9)      Καταχρηστική δέσμευση χώρου στο ελληνικό αρχιπέλαγος για τουρκικά γυμνάσια.

(10)   Υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Ελληνικό αρχιπέλαγος; Σε ποια έγγραφα στηρίζεται αυτή η άποψη των Τούρκων;

(11)   Αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου (Ισχύει ή όχι το άρθρο 51 του ΟΗΕ για νόμιμη άμυνα;).

(12)   Δικαιούται η Τουρκία να μιλάει για τουρκική μειονότητα στη Θράκη βάσει των υπογραφεισών συνθηκών; 

 

*Οικονομολόγος