Τετάρτη
20 Μαρτίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3104RSS FEED
Εξελίξεις και στο ΣκοπιανόΣτο Eurogroup της 24ης Μαΐου το ενδιαφέρον
18/05/2018

Με φόντο τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπουργούς και στους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, με απώτερο στόχο το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, το οποίο αναμένεται να είναι καθοριστικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, συμφωνία για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ΑΠΕ επήλθε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ενώ το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ παραπέμπεται σε τεχνικές διαβουλεύσεις.

Στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών συμφωνήθηκε τα δύο ζητήματα που αφορούν σε ΝΟΜΕ και στο τέλος χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, στην πρόσκληση-επιστολή που έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι ο μοναδικός «εταίρος» που ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την ευημερία των λαών τους, «σε αντίθεση με αυτούς που συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για γεωπολιτικό παιχνίδι σκάκι».

«Η ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να παραμείνει μια ειλικρινής δέσμευση και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα για επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες, όπως λέει, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.