Παρασκευή
4 Οκτωβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5129RSS FEED
Oι δυσχρωμίες των ούλων είναι πάντα αθώες;
12/06/2014

Από τον περιοδοντολόγο  της EURODENTICA SPECIALIZED DENTAL CARE, κ. Χρήστο Κρητικό, με εξειδίκευση στo  New York University, U.S.A.

Ο Επίκουρος Καθηγητής  και Επιστημονικός Υπεύθυνος των Οδοντιατρείων  Eurodentica  εξειδικευμένη Οδοντιατρική φροντίδα , κ. Νικόλαος  Σ.  Κουβελάς, μας ενημερώνει ότι  οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται ένα ελκυστικό χαμόγελο εστιάζουν μόνο στα λευκά  δόντια.  Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δυσχρωμίες των ούλων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όλη εμφάνιση του στόματος και κατ’ επέκταση το χαμόγελό τους.

Τα υγιή ούλα κάνουν τα δόντια να ξεχωρίζουν σε αντίθεση με τα μη υγιή (σκουρόχρωμα). Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι σκουρόχρωμα ούλα θεωρούνται υγιή σε ανθρώπους αφρικανικήs προέλευσηs και μελαμψούs . Στην πλειοψηφία το χρώμα που εμφανίζουν τα υγιή ούλα είναι το ροζ  αν και έχουν καταγραφεί και κλινικά περιστατικά όπου υγιή ούλα εμφάνιζαν δυσχρωμίες.

Παρόλα αυτά αν η μελανίνη  (χημική ουσία που οδηγεί στο μαύρισμα του δέρματος)  ενσωματωθεί  στα ούλα, αυτά μπορούν να γίνουν καφέ ή ακόμη και μαύρα. Επίσης ιατρικές καταστάσεις  (Adisson's disease-ενδοκρινική διαταραχή , Peutz-Jeghers Syndrome), συνταγογράφηση φαρμάκων  (αντιβιοτικά μινοκυκλίνης,  αντιελονοσικά φάρμακα),  εμφράξεις αμαλγάματος και στοματικέs ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν στην δυσχρωμία.

Η ακριβής θεραπεία των δυσχρωμικών ούλων εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε, αναφέρει ο Περιοδοντολόγος των Οδοντιατρείων Eurodentica  Εξειδικευμένη οδοντιατρική Φροντίδα κ. Χρήστος  Κρητικός .  Αν έχουμε απόλυτα υγιή ούλα, υπάρχουν θεραπείες που βασίζονται στην χρήση laser που πραγματοποιούνται σε ένα ωριαίο ραντεβού .  Επίσης υπάρχουν  θεραπευτικά σκευάσματα  (λευκαντικοί παράγοντες) που μπορούν να ''φωτίσουν'' το χρώμα των ούλων, καθώς και τεχνικές ουλοπλαστικής.

Όταν η δυσχρωμία των ούλων οφείλεται σε περιοδοντικούς παράγοντες, τότε  η θεραπεία του προβλήματος γίνεται με διαφορετική προσέγγιση.   Η περιοδοντίτιδα προσβάλλει τα οστά και τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια. Ξεκινά με πλάκα που σχηματίζεται και γεμίζει μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια καταστρέφουν τα ούλα.  Όταν η πλάκα παραμείνει στα ούλα, τα μικρόβια παγιδεύονται και οδηγούν σε μόλυνση και δυσχρωμία των ούλων.  Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει αποτρύγωση-καθαρισμό και ριζική απόξεση, για την σίγουρη αφαίρεση όλης της τρυγίας και της οδοντικής πλάκας που υπάρχει τόσο πάνω στα δόντια όσο και μέσα στα ούλα.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις περιοδοντίτιδας είναι αναγκαία και η χειρουργική παρέμβαση από τον περιοδοντολόγο, σε συνδυασμό με τις αποξέσεις-καθαρισμούς, μας αναφέρει ο Περιοδοντολόγος κ. Χρήστος Κρητικός.   Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία από μόνη τηs μπορεί να εξαφανίσει την δυσχρωμία των ούλων και να  επαναφέρει το υγιές  ροζ   χρώμα τουs.

Τελικά  αν τα ούλα δεν επανέλθουν στο φυσικό τουs χρώμα, ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε σε αισθητικέs παρεμβάσεις.   Τέτοιου είδους θεραπείες, για την φυσιολογική αισθητική επαναφορά του χρώματος των ούλων,  γίνονται  σε εξειδικευμένα Οδοντιατρικά Κέντρα από ειδικούς Περιοδοντολόγους   αναφέρει  ο επίκουρος καθηγητής  και επιστημονικός υπεύθυνος των οδοντιατρείων   Eurodentica  Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα κ. Νικόλαος  Σ. Κουβελάς.

          
 www.eurodentica.gr