Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Οι Προτάσεις μου για την Γυναίκα Δημότη Παλαιού Φαλήρου
Γράφει η
Μαρία Τρίγκα
Σε μια ιδανική πολιτεία ο κάθε Δημότης - πόσο μάλλον δε, ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος -
θα αναλάμβανε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του, ανεξαρτήτως ποια θέση κατέχει
και θα κατόρθωνε να επιλύσει τυχόν δυσκολίες προς επίτευξη του κοινού καλού. Μόνο τότε θα μπορούσαμε όλοι μαζί να επιτύχουμε μία πλήρη και σταθερή ανάπτυξη των δήμων και συνεπώς ολόκληρης της χώρας μας.

Είναι πεποίθησή μου ότι ο δήμος Παλαιού Φαλήρου έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά. Προσωπικά διαθέτω όλο το ζήλο ώστε να συνεισφέρω στον τόπο που αγαπώ. Αισθάνομαι πως είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να κινητοποιηθώ και να μοιραστώ τις ιδέες μου για το καλό του δήμου μου. Είναι υπέροχη αίσθηση, να ανακαλύπτεις μια καινούργια διάσταση στη ζωή σου, που μέχρι τώρα μόνο υποψιαζόσουν.

Η άμεση επικοινωνία με την τοπική κοινωνία του Παλαιού Φαλήρου είναι πολύ σημαντική και μόνο μέσω αυτής μπορούμε όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε αυτά που ονειρευόμαστε για το δήμο μας.

Είναι πλέον απολύτως απαραίτητο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να εργαστούν στο πλευρό του Δημάρχου με μεγαλύτερη ταχύτητα, οργάνωση, μελέτη και σχέδιο. Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος, αφού η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος και τα πάμπολλα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού, καθιστούν πλέον ιδιαιτέρως δύσκολη τη σύντομη πραγμάτωση όλων των απαραίτητων έργων και πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ζωή μας ως δημότες.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και η κινητοποίηση των κάθε είδους οργανώσεων που στάθηκαν χορηγοί και αρωγοί στις ανάγκες του Δήμου Π. Φαλήρου, έγινε ήδη ιδιαίτερα αισθητή στην τελευταία τετραετία και έθεσε ένα θετικό παράδειγμα για όλους εμάς που θέλουμε να συνδράμουμε στον αγώνα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Φαληριωτών.

Ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, αισθάνομαι ότι σ’ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε παγκοσμίως, υπάρχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παράγει ακόμη πιο σημαντικό έργο για την βελτίωση της διαβίωσης του δημότη. Στόχος μου είναι να συνεισφέρω για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον και κυρίως μια καλύτερη καθημερινότητα των κατοίκων του Φαλήρου.

Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα, στον 21 αιώνα, η γυναίκα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα σε πολλούς κοινωνικούς τομείς που είτε απορρέουν από τη νομοθεσία μας, είτε από τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Ως γυναίκα, θεωρώ πως οφείλω να εστιάσω στα γυναικεία ζητήματα. Οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές στις 11 Φεβρουαρίου 1934. Μάλιστα, τότε μπορούσαν να ψηφίσουν, μόνο όσες ήταν άνω των 30 χρόνων και γνώριζαν ανάγνωση και γραφή.
Στη σημερινή εποχή, φτάσαμε οι Υποψήφιες Δημοτικοί Σύμβουλοι να κατέχουμε ποσοστό  1/3 σε σχέση με τους άνδρες. Ως γυναίκα, μπορώ να θέσω προτάσεις που αφορούν στην Γυναίκα, αν μη τι άλλο για τον απλούστατο λόγο πως υπερτερούμε πληθυσμιακά.

Η διάθεσή μου λοιπόν, είναι να εστιάσω πρωταρχικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικότερα οι γυναίκες δημότες Π. Φαλήρου. Ιδιαίτερη επιθυμία μου, είναι να συμβάλλω με τις όποιες δυνάμεις μου, στην θέσπιση κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας για τις μητέρες του Παλαιού Φαλήρου.

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις που – δυστυχώς ή ευτυχώς – αποτελούν ακόμη σταθερή ευθύνη και υποχρέωση της γυναίκας, καθιστούν δύσκολο τον συνδυασμό με την επαγγελματική της δραστηριότητα, πόσο μάλλον με την επιχειρηματικότητα.
Και αυτό συμβαίνει λόγω του ακατάστατου ωραρίου εργασίας, της πολύωρης απασχόλησης και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που ξοδεύεται για τις μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο.

Επιπλέον, δεδομένου ότι προσωπικά ζω χρόνια με το πρόβλημα του Alzheimer μέσα στην οικογένειά μου, θα πρότεινα την ίδρυση, στελέχωση και στέγαση ενός ειδικού χώρου για τα ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν πλήρης φροντίδας και περίθαλψης, λόγω βαριών κινητικών προβλημάτων ή ανικανότητας λόγω χρόνιων εγκεφαλικών παθήσεων.

Αυτή η μέριμνα θα ήταν ανακουφιστική για την οικογένειές τους και σωτήρια, ειδικά για τις γυναίκες που έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, ενώ ταυτόχρονα είναι μητέρες και επαγγελματίες.

Το πρόβλημα αυτό το ζω εδώ και χρόνια με τον πατέρα μου και πιστέψτε με, η χρόνια αυτή αρρώστια δεν εξαντλεί μόνο οικονομικά τους συγγενείς των πασχόντων, αλλά κυρίως τους εξουθενώνει ψυχολογικά και συντελεί στην πτώση της παραγωγικότητας των ατόμων που περιθάλπουν μέσα στο σπίτι τους συγκεκριμένους αρρώστους.

Κάτι που επίσης θα βοηθούσε σημαντικά είναι και η απόκτηση ενός ειδικά διαμορφωμένου Δημοτικού Ταξί για τους βαριά κινητικά ανάπηρους (ΑμΕΑ). Η οικονομική ενίσχυση για το συγκεκριμένα προγράμματα, θα μπορούσε να προέλθει από ιδιωτικές δωρεές, φιλανθρωπικά ιδρύματα ή και επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες που έχουν σταματήσει να εργάζονται και επιθυμούν να εισέλθουν εκ νέου στον επαγγελματικό χώρο είναι δυστυχώς μονόδρομος στην οικονομικά δύσκολη αυτή περίοδο και η μέριμνα του Δήμου μας για την στήριξή τους μπορεί να κινηθεί εστιάζοντας σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Μια ακόμη πρότασή μου, είναι η καθιέρωση ενός Online προγράμματος για τις γυναίκες των οποίων η οικογένεια και οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους. Η εύρεση χορηγιών ή τυχόν συνεργασίες με κοινωφελή ιδρύματα, θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις για την online εκπαίδευση τους, την απόκτηση Η/Υ και την εγγραφή στο Διαδίκτυο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γινόταν εφικτή, η πραγμάτωση ενός εκπαιδευτικού έργου για φιλόδοξες γυναίκες που επιθυμούν να συνεχίσουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση τους από το σπίτι τους.

Δεδομένου του διευρυμένου ποσοστού γυναίκειας ανεργίας, η δημιουργία ενός δημοτικού κέντρου εκμάθησης ξένων γλωσσών αποκλειστικά για γυναίκες, με πολύ προσιτά δίδακτρα, θα αποτελούσε ένα πολύ θετικό βήμα. Ειδικότερα δε, η θέσπιση μιας Δημοτικής
Μεταφραστικής Σχολής θα ήταν κάτι που ίσως μελλοντικά, καταστεί μεγάλο ατού για το δήμο μας, καθότι η στέγαση του Μητροπολιτικού Συνεδριακού χώρου στο Παλαιό Φάληρο, θα κάνει πιο μεγάλη την ανάγκη για γυναίκες επαγγελματίες μεταφραστές.

Επιπλέον, θα πρότεινα ειδική προνομιακή μέριμνα για την διευκόλυνση των μητέρων που δεν βρίσκονται σε γάμο και έχουν την αποκλειστική ευθύνη των παιδιών τους. Εξαιρετικά  σημαντική επίσης, είναι η καθιέρωση προγραμμάτων στήριξης και ένταξης στην εργασία για γυναίκες με ειδικά προβλήματα, όπως οι γυναίκες θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας. Για την συγκεκριμένη περίπτωση, ιδανική αντιμετώπιση θα ήταν η συνεργασία με ειδικούς φορείς, όπως η Win Hellas, για την θέσπιση ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε γυναίκες θύματα κακοποίησης, που παρέχουν πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλευτική υποστήριξη, μέσω ενός  δικτύου εξειδικευμένων ομιλητών, ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών.

Κάτι που βρίσκω ιδιαίτερα ωφέλιμο είναι η περαιτέρω κατάρτιση όλων των γυναικών – και ειδικότερα των εμπλεκομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – με την διεξαγωγή σεμιναρίων και ημερίδων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Μ.Κ.Ο. και την συμμετοχή τους σε συνέδρια αφιερωμένα στην Γυναίκα.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα μπορούσε να καθιερωθεί μία σειρά εβδομαδιαίων εορταστικών εκδηλώσεων στο δήμο μας, με ειδική βράβευση των γυναικών που διακρίθηκαν στον τομέα τους (Επιχειρήσεις, Επιστήμες, Καλλιτεχνία) και είναι δημότες Π. Φαλήρου.

Κατά την γνώμη μου, η προβολή και η επιβράβευση των γυναικείων προτύπων, θα αποτελέσει εφαλτήριο για μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που και θα κάνουν γνωστή την συνεισφορά του Π. Φαλήρου στο ρόλο της γυναίκας και θα επιβεβαιώσουν ότι το Φάληρο στηρίζει και επιβραβεύει τη Γυναίκα. 

 

--Η κ. Μαρία Τρίγκα δραστηριοποιείται στον χώρο της Επικοινωνίας, του Τουρισμού και των Δημοσίων Σχέσεων και είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Παλαιό Φάληρο με τον Συνδυασμό του Δ. Χατζιδάκη «Νέα Δύναμη για το Φάληρο»