Σάββατο
27 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Η εθνική κρίση στον τομέα της υγείας από την ανθρώπινη σκοπιά
Γράφει ο
Δρ Πάνος Κορωνάκης-Rohlf

Δεδομένου του κλίματος κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρη την υφήλιο, οι περικοπές σε συνδυασμό με άλλους δημοσιονομικούς περιορισμούς προβάλλουν ως αναγκαίο κακό. Οι τακτικές των κυβερνήσεων μπορεί να ποικίλλουν, όμως όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές λιτότητας έχουν αναπόφευκτες –και συνήθως δυσμενείς– επιπτώσεις στις δομές πρόνοιας ενός κράτους. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης, παρά τη θεμελιακή του σημασία για τον άνθρωπο, δεν παρέμεινε απρόσβλητος.

Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία έγιναν αισθητές περισσότερο από οπουδήποτε αλλού οι επιπτώσεις των περικοπών κατά τα πρόσφατα έτη. Η πολυσύνθετη πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία είχε ως αποτέλεσμα μια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 25% περίπου, σε συνδυασμό με άνοδο της ανεργίας στο 30%. Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός συρρικνώθηκε σημαντικά σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του άκρως ευαίσθητου τομέα της υγείας.

Αντιμέτωπο με τη μείωση του προϋπολογισμού του και την πλήρη σχεδόν εξαΰλωση των πόρων του, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να προβεί σε δραστικές αλλαγές προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική του βιωσιμότητα. Αυτό είχε ως συνέπεια τα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας να καταφεύγουν σε πολύ φθηνά προϊόντα για την καθημερινή ιατρική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών, πολλά εκ των οποίων είναι ανεπαρκούς ποιότητας.

Παρόλα αυτά, η έκπτωση στην ποιότητα δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που παράγουν και διανέμουν ιατρικά προϊόντα οι οποίες καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες ώστε η αναζήτηση φθηνότερων λύσεων να μην οδηγεί κατ’ ανάγκη σε επιλογές που υπονομεύουν την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Η εμπειρία της τελευταίας πενταετίας μας δείχνει ότι για την απορρόφηση των περικοπών απαιτείται ευελιξία, προσαρμοστικότητα και συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων. 

Η HARTMANN βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών -οι οποίοι ούτως ή άλλως πλήττονται ήδη από τις ευρύτερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης- παρέχοντας κορυφαίας ποιότητας προϊόντα ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε το πολυτιμότερο όλων των αγαθών: την ευημερία του ανθρώπου.

Δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το κατά πόσον μπορεί μια επιχείρηση να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες: i) η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους και ii) η συνεργασία μεταξύ όλων των πωλητών ιατρικών προϊόντων στην Ελλάδα. Οι προμηθευτές πρέπει να αναζητούν ευέλικτους τοπικούς αντιπροσώπους για τη διανομή και την προώθηση των προϊόντων τους.

Όσον αφορά τη HARTMANN, για παράδειγμα, είναι πλέον γνωστό σε ολόκληρο τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης ότι η εταιρεία παράγει και εισάγει σε ανταγωνιστικές τιμές μια εκτεταμένη σειρά ιατρικών προϊόντων και προϊόντων ατομικής υγιεινής κορυφαίας ποιότητας. Πολυάριθμα είναι τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι διασφαλίζουμε στους δεκάδες αντιπροσώπους μας σε ολόκληρη την Ελλάδα μακροχρόνια κερδοφορία. Η εταιρική τους σχέση με τη HARTMANN και η διαρκής εκπαίδευση που τους παρέχουμε είναι τα εχέγγυά τους για τις πωλήσεις και τη διανομή των προϊόντων μας.

Όμως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο της ιατρικής περίθαλψης δεν διασφαλίζεται με μεμονωμένες λύσεις. Χρειάζεται η συνδρομή ή η σύμπραξη με άλλες επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθεί μια προσέγγιση περί συνδυασμένης παροχής των διάφορων υπηρεσιών. Η ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα είναι ένα δύσκολο παζλ το οποίο, για να συμπληρωθεί, απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους. Οι ελλείψεις έστω και σε έναν μόνο τομέα έχουν επιπτώσεις που γίνονται αισθητές σε ολόκληρο τον κλάδο. Αυτοί μάλιστα που τις βιώνουν με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα είναι οι ασθενείς.

Εξυπακούεται ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η διέξοδος βρίσκεται κρυμμένη στο χάος της κρίσης και, για να βρεθεί, χρειάζονται καινοτόμες ιδέες. Καλούμαστε λοιπόν να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την ευημερία ασθενών και επιχειρήσεων.

Η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή. Σε ένα σύστημα τόσο σύνθετο όσο η υγειονομική περίθαλψη σε μια χώρα, η ρευστότητα, παρόλο που αποτελεί μια ακραία κατάσταση, είναι ο κανόνας. Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνει τώρα η Ελλάδα, πρέπει να επικαλούμαστε το ένστικτο, αλλά και τη λογική, για να προβλέψουμε τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις. Για να αντεπεξέλθουν στα απρόοπτα που τους επιφυλάσσει το μέλλον, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές και τη λειτουργία τους. Αυτό που χαρακτηρίζει μια υγιή επιχείρηση είναι συνήθως η προσαρμοστικότητά της σε νέες καταστάσεις.

 

OΔρ Πάνος Κορωνάκης είναι Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της HARTMANNΕλλάδας. Είναι δόκτωρ Βιοτεχνολογίας και έχει στο ενεργητικό του δημοσιεύσεις σε θέματα Νευροβιοχημείας οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Είναι επίσης ο συγγραφέας 3 βιβλίων με θέμα την πρακτική εφαρμογή της ελληνικής σοφίας στη ζωή, αλλά και στη διοίκηση μιας επιχείρησης.