Παρασκευή
3 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4975RSS FEED
«Ανάχωμα», λένε οι ΓερμανοίΑνακάλυψαν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Τον ειδικό ρόλο αναχώματος που παίζει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, ανακαλύπτει τώρα ο γερμανικός Τύπος, παρά το γεγονός ότι η γερμανική ηγεσία – όπως φάνηκε και από την συνάντηση Στουρνάρα–Σόιμπλε – αποφεύγει να αναγνωρίσει, περιοριζόμενη στις οικονομικού και μεταρρυθμιστικού τύπου δεσμεύσεις.

Χθες, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υπό τον τίτλο «Η κρίση στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία για αστάθεια στα Βαλκάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στη συζήτηση που γίνεται για την Ελλάδα οι ευρωλαϊκιστές ξεχνούν μια καθοριστική παράμετρο, ισχυρίζονται ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα είναι ένα ανάχωμα ενάντια στους τρομοκράτες και απέναντι στον κίνδυνο της εξάπλωσης διενέξεων».

Μάλιστα, ο Φίλιπ Μισφέλντερ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανικής Ένωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ότι «για τους ειδικούς στη Χριστιανική Ένωση αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχει εξεταστεί εάν η Ελλάδα πρέπει ούτως ή άλλως να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρωτίστως για λόγους πολιτικής ασφάλειας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενότητας».

«Χάρη στη γεωγραφική θέση της στην Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την περιφερειακή σταθερότητα. Η χώρα είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για τις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία καθώς και για το ζήτημα της Κύπρου», υπογράμμισε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, για να προσθέσει: «Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας παραμένει ως εκ τούτου σημαντικός για την Γερμανία».

Από την πλευρά του, το περιοδικό Spiegel, αναφέρεται στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί την ιατρική περίθαλψη του πληθυσμού. Πολλά ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση. Γιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και περιθάλπουν τους ασθενείς μόνο όταν αυτοί πληρώνουν μετρητοίς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ φιλοξένησε χθες και η Hannoversche Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Σόιμπλε διαπιστώνει επιτυχίες στη γραμμή λιτότητας που ακολουθεί η Ευρωζώνη» και υπότιτλο «Η κατάσταση στις χώρες με κρίση παρουσιάζει σαφή βελτίωση».

Από την πλευρά της, η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Βοήθεια από την Αθήνα».

«Η Γερμανία αναζητά απελπισμένα βρεφονηπιαγωγούς. Στην Ελλάδα, αντίθετα, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού είναι χωρίς δουλειά. Η οργάνωση της ευαγγελικής εκκλησίας Innere Mission στο Μόναχο απασχολεί τώρα δέκα Έλληνες βρεφονηπιαγωγούς, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι από πολλούς Γερμανούς συναδέλφους τους», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι που, όπως είπε, θα είχε συνέπειες, εξέφρασε ο αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίκαελ Σπίντελεγκερ.

Μιλώντας στο πλαίσιο των παραδοσιακών «Θερινών συνεντεύξεων» της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, ο Σπίντελεγκερ σημείωσε πως θα πρέπει να αξιολογηθούν αυτά τα οποία θα παρουσιάσει με την έκθεσή της για την Ελλάδα η τρόικα, ως προς την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι αλλαγές στη διοίκηση.

Σύμφωνα με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, εάν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται, ενώ στην περίπτωση που δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι όροι, θα μπορούσε να συνεχιστεί η βοήθεια μόνον εφόσον διαπιστωθεί πως γι’ αυτό δεν ευθύνεται ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε ο ελληνικός λαός. Για παράδειγμα, διευκρίνισε, εάν προκύψει μια καθυστέρηση για την οποία μπορεί να αποδειχθεί αντικειμενικά ότι δεν ευθύνονται, τότε μπορεί να δοθεί μια παράταση.

Ωστόσο, συνέχισε, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο εάν κάποιος εσκεμμένα και παρόλο που έχει τα μέσα, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Αυτός ήταν, σύμφωνα με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, ο λόγος για τον οποίο πρότεινε πρόσφατα να καθοριστούν αυτές οι προϋποθέσεις σε μια μελλοντική, νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ώστε εκείνος που δεν τηρεί τους όρους να έχει βαθμιαία συνέπειες που θα φτάνουν στο τέλος στην αποπομπή.

Ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, διαγράφεται σταδιακά μια στροφή στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης των εξαγωγών και μείωσης του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και αυτές, όπως τόνισε, είναι καλές ειδήσεις καθώς δείχνουν πως με τη λήψη σωστών μέτρων εξασφαλίζεται η επιτυχία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και θα έπρεπε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, απευθύνοντας έκκληση προς όλους «να προσέχουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν».

Μεταξύ άλλων σύγκρινε τις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα με αυτές που έγιναν στην Πολωνία και στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην περίοδο που ακολούθησε την πτώση του κομμουνισμού, όταν «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα διογκωμένο δημόσιο τομέα, με υπερβολικά πολλές κρατικές εταιρείες, με μία αντιπαραγωγική οικονομία».

Τόνισε ότι παραδείγματα όπως αυτά της Ανατολικής Γερμανίας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, «που τώρα αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την Ελλάδα».

«Την πιο πολλή δουλειά, τον πιο πολύ πόνο, πρέπει να τον υποστεί ο δημόσιος τομέας, που δεν είναι ανταγωνιστικός, και όχι ο κόσμος εν γένει», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θυμός στην Πολωνία για χώρες όπως η Ελλάδα «που δεν έκαναν τη δουλειά που έπρεπε», ο Σικόρκσι απαντά ότι ίσως να υπάρχει «λίγος φθόνος» καθώς «κάποιες χώρες είχαν μια δεκαετία ανάπτυξης βασιζόμενες πάνω στην αξιοπιστία των πλέον αξιόπιστων μελών της ευρωζώνης».

Το μάθημα είναι, καταλήγει ο ίδιος ότι «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε μία ψευδή αίσθηση ευημερίας όταν τα πράγματα πάνε καλά. Τότε είναι ο καιρός για μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ, για τρίτη φορά επισκέπτεται αυτόν τον χρόνο την Ελλάδα ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς - Γιόαχιμ Φούχτελ, που είναι και υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι περιοδείες αυτές γίνονται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων Ελλάδος και Γερμανίας που υπεγράφη το 2010.

Ο κ. Φούχτελ και η αντιπροσωπεία του επισκέπτονται από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου τη Ρόδο, την Τρίπολη, την Πάτρα, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη όπου θα έχουν επαφές με τους περιφερειάρχες και τους τοπικούς φορείς.

Ο Γερμανός υφυπουργός θα κάνει μια ολιγοήμερη στάση και στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW Δημήτρης Κούρος. Μέλη της αντιπροσωπείας του κυρίου Φούχτελ είναι επίσης εκπρόσωποι οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών φορέων καθώς και δημοσιογράφοι.