Τρίτη
20 Αυγούστου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3257RSS FEED
Η χώρα συνεχίζει να κινδυνεύει
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ :

-       Εργάστηκε για την επιβάρυνση και την επιδείνωση της οικονομίας της χώρας.

-   Κατέφυγε στην αντιδημοκρατική μέθοδο του βίαιου λόγου, ως πομπώδες συμπλήρωμα δικαίωσης κάθε βίαιης πράξης.

-  Με τη συνειδητή άρνηση του ορθού λόγου, με τις πράξεις εξουσιαστικής ταπείνωσης του αντιπάλου και με την καταπάτηση της αλήθειας, ήταν και είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας προόδου της χώρας.

 -  Υιοθέτησε και ενσωμάτωσε τις πλέον αρνητικές και φθοροποιές πρακτικές του πολιτικού συστήματος του παρελθόντος, όπως τη ρουσφετολογία, την αναξιοκρατία, την έλλειψη αυτονομίας της Δικαιοσύνης, την υποταγή των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης και την ασυνέπεια απέναντι στις προεκλογικές διακηρύξεις.

       Παρ’ όλα αυτά  αυτοπροβάλλεται ως φίλος του λαού και αυτοθαυμάζεται ως σωτήρας του έθνους.

       Η χώρα έχασε, συνεχίζει να χάνει και κινδυνεύει να περιπέσει και πάλι σε κύκλο μεγάλης φθοράς, επειδή επικράτησαν οι υπερφίαλες δυνάμεις της αφροσύνης, των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων.

       Επιπλέον  σήμερα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος εξαιτίας των δικών του χειρισμών, αφού αλλιώς είχε υπολογίσει τα δεδομένα και αλλιώς τελικά αυτά διαμορφώνονται.

       Από το πουθενά ήρθε ο κ. Ζάεφ να βάλει φωτιά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη «μακεδονική» γλώσσα, έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα με τρόπο ξεκάθαρο που δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση και ανέφερε την ύπαρξη «Μακεδόνων του Αιγαίου» οι οποίοι δεν αποκλείεται να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα.

       Οι  δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Ζάεφ:

 -      Προκάλεσαν  αναταραχή και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και έφεραν σε αμηχανία την ελληνική κυβέρνηση.

-       Επιβεβαιώνουν αφ’ ενός την γενικά αποδεκτή άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία και αφ’ ετέρου  αποτυπώνουν το πώς ερμηνεύει η σκοπιανή πλευρά το συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας.  

 -      Δημιουργούν  δεύτερες σκέψεις σε βουλευτές όλων των ελληνικών κομμάτων που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το εάν θα ψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή.

 -      Επιφέρουν τρικυμία και ταράζουν έντονα τη συγκυβέρνηση, μετά  τη δήλωση του  κ. Π. Καμμένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών πέθανε, στοιχείο που αποδεικνύει τα σαθρά θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού.

-     Προβληματίζουν ακόμα και κυβερνητικούς βουλευτές, όπως τον κ. Ν. Ξυδάκη, ο οποίος μίλησε για σπάσιμο της συμφωνίας των Πρεσπών.

 -  Εμπλέκουν και τρίτες χώρες, όπως προκύπτει από τη δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Καρακατσάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει «τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της Ιστορίας», προειδοποίησε ότι δε θα επιτρέψει τη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και τέλος απείλησε  να αντιταχθεί, θέτοντας βέτο, στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

       Είναι γεγονός ότι για να συνεχίσει να υφίσταται το κράτος των Σκοπίων, χρειάζεται απαραιτήτως μια κυρίαρχη εθνική ιδεολογία.

       Αυτό σημαίνει πως ο κ. Ζάεφ μπορεί να πάψει κάποια στιγμή να χρησιμοποιεί στη ρητορική του πυροτεχνήματα, αλλά πολύ γρήγορα θα αναγκαστεί να το ξανακάνει, όταν του προκύψουν νέες εθνικιστικές εξάρσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

       Οι Σκοπιανοί θα συνεχίσουν να αναζητούν την πλαστή τους ταυτότητα, το αλυτρωτικό τους πρόβλημα θα παραμείνει γι’ αυτούς πάντα επίκαιρο και οι τυχοδιωκτικοί τους κύκλοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να επιβιώνουν δια του εθνικισμού.

       Μετά απ’ αυτά, είναι σαφές ότι όλα είναι ανοιχτά.

       Η χώρα δυστυχώς δεν θα αντέξει τα επόμενα χρόνια, αν δεν αποκτήσει ορθολογική , εμπνευσμένη και οραματική κυβέρνηση, ικανή να  ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα και στην επικινδυνότητα της αναδυόμενης νέας εποχής.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.