Σάββατο
20 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ 2013Σε «ελεύθερη πτώση» η αγορά ορυκτών πρώτων υλών το 2012
23/05/2013
«Αδρανή, δο΅ικά υλικά, βιο΅ηχανικά ορυκτά που στήριζαν παραδοσιακά την ελληνική βιο΅ηχανία έχουν φτάσει στο ναδίρ ζήτησης και κατά συνέπεια παραγωγής, καθιστώντας την επιβίωση των εταιρειών του το΅έα αυτού ιδιαίτερα προβλη΅ατική», δήλωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου  Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) κ. Ελευθέριος Φαίδρος.

Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που έγινε στο Τεχνολογικό Πάρκο στο Λαύριο ο κ. Φαίδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι  το 2012 ήταν ακό΅η ΅ια πολύ δύσκολη χρονιά που ήλθε να προστεθεί στις ήδη πολύ κακές προηγούμενες.

«Εκτιμάται ότι τα οικονο΅ικά αποτελέσ΅ατα των επιχειρήσεων του κλάδου θα κινηθούν και το 2013 σε ίδια ή και σε χα΅ηλότερα επίπεδα σε σχέση ΅ε το 2012, ΅ε τις διεθνείς αγορές να διαφοροποιούνται έντονα θετικά από το 2014 και ΅ετά».

Επίσης, ανέφερε ότι «δυστυχώς για ΅ία ακόμη φορά, στον απολογισ΅ό και αυτής της χρονιάς που πέρασε ότι τα προϊόντα των Ορυκτών Πρώτων Υλών(Ο.Π.Υ) που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Αδρανή, δο΅ικά υλικά, βιο΅ηχανικά ορυκτά που στήριζαν παραδοσιακά την ελληνική βιο΅ηχανία έχουν φτάσει στο ναδίρ ζήτησης και κατά συνέπεια παραγωγής, καθιστώντας την επιβίωση των εταιρειών του το΅έα αυτού ιδιαίτερα προβλη΅ατική».

«Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα του Συνδέσ΅ου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων το 2012 πρέπει να χαρακτηριστεί ως το έτος της «Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών» η οποία ανακοινώθηκε επίση΅α, από το ΥΠΕΚΑ. Αυτή ήταν ΅ία από τις ΅εγάλες στιγ΅ές στη πορεία του ΣΜΕ τα τελευταία χρόνια ,αφού μπαίνουν οι βάσεις για μια σταθερή πορεία αξιοποίησης του Ορυκτού πλούτου της χώρας.Στη δημιουργία της Εθνικής Πολιτικής ο ΣΜΕ διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο», δήλωσε ο κ. Φαίδρος.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε πως «η ελληνική εξορυκτική - ΅εταλλουργική βιο΅ηχανία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ά΅εσα στην πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου. Αυτό ΅πορεί να επιτευχθεί ΅ε καλύτερη νο΅οθεσία, βελτίωση της αδειοδότησης έργων, ειδικό χωροταξικό σχεδιασ΅ό για την αξιοποίηση των Ο.Π.Υ. στήριξη έρευνας, κίνητρα για τεχνολογικούς νεωτερισμούς, ανάπτυξη διαλόγου της Πολιτείας ΅ε τις τοπικές κοινωνίες για ΅εταστροφή της κοινής γνώμης και των τοπικών κοινωνιών σε σχέση ΅ε την εκμετάλλευση των Ο.Π.Υ. και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και τέλος ανάπτυξη πρωτοβουλιών για καθολική αλλαγή νοοτροπίας και της πολιτικής ηγεσίας και των κλάδων της ∆η΅όσιας Διοίκησης στην αντιμετώπιση των εξορυκτικών - ΅εταλλουργικών επιχειρήσεων».
 
«Όλα αυτά απαιτούν εφαρμογή (και όχι θεωρητικές, συνθη΅ατολογικές και ευχολογικές επικλήσεις περί ορυκτού πλούτου της χώρας) της Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των Ο.Π.Υ.
∆υστυχώς σχεδόν ένα χρόνο ΅ετά την ανακοίνωσή της δεν έγινε τίποτε ουσιώδες για την εφαρ΅ογή της, ΅ε τεράστια ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας», πρόσθεσε ο κ. Φαίδρος.