Σαββατοκύριακo
4-5  Απριλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3485RSS FEED
Ελληνικό Δημόσιο: προσωποπαγείς οι αρμοδιότητες αφ’ ενός, άγνοια, ασχετοσύνη, θράσος αφ’ ετέρου
Γράφει η
Αγγελική Χαραλαμποπούλου

 

Έχοντας ήδη διανύσει το 20% του 21ου αιώνα, εξακολουθούμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα σ’ αυτή τη χώρα.

Ο τρόπος που λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο, παραπέμπει σε άλλες εποχές, άλλα ΄΄γεωγραφικά μήκη και πλάτη΄΄….

Ποιος από μας δεν έτυχε να απευθυνθεί σε κάποια υπηρεσία του ΄΄στενού΄΄ ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και η απάντηση ήταν: <<αρμόδιος/α είναι ο κ./η κ. τάδε και τώρα απουσιάζει…ελάτε σε χ   χρονικό διάστημα…>>

Προσωποπαγής η αρμοδιότητα λοιπόν. Αν έχεις τύχη και πετύχεις τον ΄΄αρμόδιο΄΄, θα εξυπηρετηθείς. Αν βρίσκεται σε πολυήμερη άδεια, μπορεί να χάσεις προθεσμίες, να απωλέσεις έννομα δικαιώματα, να πληρώσεις πρόστιμα και βάλε. Μην θέσω και το χειρότερο των σεναρίων: αν πεθάνει  ο ΄΄αρμόδιος΄ ….δεν νομίζω να προβλέπεται ΄΄κληρονομία΄΄ της αρμοδιότητας….(μαύρο χιούμορ, της απελπισίας και της απογοήτευσης).

Σας έχω και καλύτερα όμως:

Πέθανε ο πατέρας σου, ο οποίος εν όσο ήταν εν ζωή είχε τακτοποιήσει επιμελώς και με κάθε λεπτομέρεια όλα τα σχετικά με τον περιουσιακό και οικονομικό του βίο, ταξιδεύεις από την Αθήνα που μένεις, στην εφορία που ανήκε, στο Μεσολόγγι συγκεκριμένα και μπαίνεις στον κόσμο του Κάφκα!!!!!

Θέλεις να είσαι απόλυτα συνεπής στις φορολογικές σου υποχρεώσεις, γι΄αυτό άλλωστε έκανες το ταξίδι  ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα αλλά και ψυχή:

 

Στάση πρώτη (στην αρμόδια υπάλληλο – που λέγαμε;;;):

 

- << τί διαδικασίες να ακολουθήσετε για τη συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία και τη διαδοχή στα μισθώματα των ακινήτων που μίσθωνε;  Ρωτήστε τον συμβολαιογράφο σας>>…

- << Είστε σίγουρη; Ο συμβολαιογράφος αντικαθιστά τον κρατικό υπάλληλο της εφορίας;>>

- <<Αυτό που σας είπα>>

 

Στάση δεύτερη, (σε επίσης αρμόδια υπάλληλο), η απάντηση:

 

- <<δεν ξέρουμε εμείς, ρωτήστε την εφορία σας στη Αθήνα>>

- <<από εκεί με έστειλαν εδώ …>>

- <<τί να σας πω…>>

 

Στάση τρίτη (το τόλμησα/ρίσκαρα):

 

 - <<πού να ξέρουμε εμείς, ο λογιστής σας τα ξέρει αυτά>>

 

Εδώ τελειώνει πιά η υπομονή σου…η λογική σου αμφισβητείται, όπως και οι αισθήσεις σου. Αναρωτιέσαι αν λειτουργεί η ακοή, η λογική, αν όντως ζεις αυτή την τραγικά γελοία πραγματικότητα.

 

Όσο ευπρεπώς μπορείς, αναφωνείς:

 

<< δεν ξέρει η Εφορία ποιες είναι οι απαιτήσεις του κράτους από τον φορολογούμενο και ξέρει - μη σου πω αποφασίζει, ο λογιστής;>>

 

Δεν θέλει και πολύ μυαλό… Στις Επενδύσεις από το εξωτερικό ελπίζουμε για να δοθεί λύση στο αναπτυξιακό-οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Έλα όμως που ο υποψήφιος επενδυτής είναι ενημερωμένος για την τραγικότητα της κατάστασης. Κάτι τέτοια σοβαρά εμπόδια φρενάρουν την ανάπτυξη- σε καμία  περίπτωση το ύψος των αμοιβών, το ασφαλιστικό κόστος κλπ.

 

Πότε επιτέλους  αυτή η χώρα θα μπει  πραγματικά στον 21ο αιώνα του δυτικού-πολιτισμένου κόσμου;