Σαββατοκύριακo
24-25  Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3688RSS FEED
Τουρκία η μεγάλη χαμένη των Βαλκανικών και των παγκοσμίων πολέμων
15/10/2020

Γράφει ο Πάνος Ν. Λύρας, Οικονομολόγος

Κύριε Διευθυντά,

1.-     Προτείνω κάποιος να αναλάβει να πληροφορήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ότι οι πρόγονοί του και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 δεν ήταν με τους νικητές, ήταν με τους ηττημένους. Και πάντα έτσι γίνεται, οι νικητές επιβάλλουν τους όρους τους. Τι παραπονείται τώρα, που τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Δωδεκάνησα (μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο) του φράσσουν το δρόμο να βγει ανεμπόδιστα στη Μεσόγειο; Δεν είναι τα νησιά μας που βρίσκονται στη λάθος θέση. Μάλλον αυτός βρέθηκε σε ένα χώρο ξένο που ήλθε σαν αλεξιπτωτιστής και δεν πρέπει να μιλάει. Πατρίδα του, η ρίζα του είναι τα βάθη της Ανατολής (ίσως η Μογγολία), και αν νομίζει ότι είναι εδώ στριμωγμένος ας γυρίσει στα πάτρια εδάφη του.

2.-     Εδώ που τα λέμε, κανένα στρίμωγμα δεν έχει στη Μεσόγειο θάλασσα. Ακόμα και 12 ν.μ. να γίνουν τα χωρικά ύδατα μπορούν και κινούνται άνετα στη Μεσόγειο, που δεν είναι παρά ένα Ελληνικό Αρχιπέλαγος αφού υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Όλα αυτά είναι Ελληνικά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι πέρα από τα 3 ναυτικά μίλια από τις Τουρκικές ακτές τα πάντα είναι Ελληνικά εκτός της Ίμβρου, της Τενέδου και τις Λαγούσες που ανήκουν στην Τουρκία. Αυτά ορίζονται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, φίλοι γείτονες. Καλά, ούτε αυτό το γνωρίζετε;

3.-     Εκεί στην Τουρκία, κ. Ερντογάν, μου φαίνεται ότι δεν έχετε τι άλλο να κάνετε και ασχολείστε συνέχεια με τις αλλαγές συνόρων. Αλήθεια, είδατε τους Γερμανούς να ζητούν Αλσατία και Λωρραίνη από τη Γαλλία; Μα οι άνθρωποι είναι σοβαροί και δεν εκτίθενται. Πράγματα που τακτοποιήθηκαν στο τέλος των πολέμων, το 1918 και το 1945 δεν τα συζητούν τώρα. Υπογράφηκαν συνθήκες, δημιουργήθηκε στάτους κβο (status quo) και στο εξής φρόνιμα και τα κεφάλια μέσα.